Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Жилетка с бабини квадрати със Стенли Пудинг

дата: 28/03/2023

ЖИЛЕТКА С БАБИНИ КВАДРАТИ СЪС СТЕНЛИ ПУДИНГ

Материали:

Прежда Стенли Пудинг

30% Вълна, 10% Мохер
30% Акрил, 30% Полиестер
640гр / 750м

Кука - №6, №7

 

Размери:

Дължина на жилетката – 75 см.
Дължина на ръкавите – 53 см.
One Size – ширина 110 см.
One Size Plus – ширина 140 см. 

Съкращения:

Б- бримка

Р - ред

СБ – синджир (въздушна бримка)

НП - нисък пълнеж

ПП – полупълнеж

ВП – висок пълнеж

ЗБ – залепена бримка

С – свивка (две или повече бримки, изплетени заедно)

Простр – пространство

Обр – обръщане

* - знак за повторение

(….) – повторение на действието в скобите и/или бримките в скобите се изплитат в едно пространство/бримка

[……] – повторение на действието в скобите

 

Наплитане:

1Б -1см; 1Р – 2см.;

Квадрат – 18/18 см

 

Бележки:

Жилетката може да бъде изработена в два основни размера – One Size и One Size Plus, съответно с ширина от 110 и 140 см. Ако желаете да увеличите или намалите с една идея тази ширина, плетете отделните квадрати с един ред повече, ако искате да увеличите нейната ширина или един ред по-малко, ако искате да я намалите. Имайте предвид, че така ще промените и цялостната дължина на жилетката. Друг вариант да измените нейната ширина без да променяте броя на квадратите е да ги изплетете с по-голям или по-малък номер кука. Но това също ще промени леко дължината. Съответно, за да я направите по-къса или по-дълга – намалете или увеличете броя на квадратите по дължината.

Разположението на цветовете е по ваше желание и фантазия. Аз избрах ръкавите и бието на жилетката да са еднакви и да контрастират с останалата част и за тази цел ми беше напълно достатъчен един голям Пудинг за One Size размер. За размер One Size Plus необходимото количество прежда е един голям и един малък Пудинг и при правилно разположение на квадратите, преждата ще ви стигне, за да получите същия ефект. За целта първо изплетете малкия Пудинг и след това започнете по-големия. След като изплетете необходимият брой квадрати за по-големият размер и сте започнали да плетете с преждата от центъра на бобината, оставащото количество прежда ще е достатъчно, за да довършите ръкавите и бието в цвят горчица.

Основната част на жилетката е съставена от квадрати с ширина 18 на 18 см. За One Size размер необходимият брой квадрати е 30, а за One Size Plus – 42. След като разположите квадратите по схемата от снимките, ги зашивате един за друг от опаковата страна на плетивото.

Шиете само във външното рамо на бримките. Ще ви е една идея по-лесно, ако първо зашиете ръкавите като отделни части (съставени от 5 квадрата), след това зашивате основната част на жилетката по дължина (без дължините, където ще свързвате предниците с гърба) и раменните шевове. След това зашийте ръкавите за основната част като започнете от най-долната част на жилетката (там, където трябва да се свържат гърба с предниците) и продължете нагоре към ръкава. Използвайте един (дълъг) конец, за да зашивате целите редове с квадрати – така ще трябва да криете по-малко конци и ще спестите време.

След като зашиете всички квадрати по жилетката, започвате да плетете ръкавите според инструкциите. Плетем в кръг и започваме директно от квадратите, които сме зашили за ръкав.

Бието плетете с по-малък номер кука - №6 по цялата дължина на двете предници и вратната извивка. Плете право без свивки и наддавки. Изплитате според инструкциите.
 

ИНСТРУКЦИИ:

СХЕМА НА БАБИН КВАДРАТ

 

С кука №7

Р1: 4 СБ, ЗБ за да оформите кръг.

Р2: 5 СБ, 3 ВП в кръга, *(2 СБ, 3 ВП в кръга) 2 пъти, 2 СБ, 2 ВП, ЗБ.

Р3: 7 СБ, 2 ВП в простр. от 2 СБ, ВП в следв. 3 Б, *[(2ВП, 4 СБ, 2 ВП) в простр. от 2 СБ, за да се оформи ъгъл, 1 ВП в следв. 3 Б] 3 пъти, 1 ВП в следв. простр. от 2 СБ, ЗБ.

Р4: 7 СБ, 2 ВП в простр. от 2 СБ, ВП в следв. 7 Б, *[(2ВП, 4 СБ, 2 ВП) в простр. от 2 СБ, за да се оформи ъгъл, 1 ВП в следв. 7 Б] 3 пъти, 1 ВП в следв. простр. от 2 СБ, ЗБ.

Р5: 7 СБ, 2 ВП в простр. от 2 СБ, ВП в следв. 11 Б, *[(2ВП, 4 СБ, 2 ВП) в простр. от 2 СБ, за да се оформи ъгъл, 1 ВП в следв. 11 Б] 3 пъти, 1 ВП в следв. простр. от 2 СБ, ЗБ.

 

РЪКАВИ

С кука №7

Р1-5: 2 СБ, ВП във всички Б на реда, ЗБ.

Р6 - 7: 2 СБ, С (ВП), *(ВП, С) повт * до края на реда, ЗБ.

Р8: 1 СБ, ПП във всички Б на реда, ЗБ.

 

БИЕ

С кука №6

Р1-3: 3 СБ, ВП във всички Б на реда, обр.

Р4: 2 СБ, ПП във всички Б на реда, обр.

Р5: 1 СБ, НП във всички Б на реда, обр.