Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Прежди за мартеници

Прежди и материали за мартеници на едро и дребно, произведени от Стенли, Статекс ООД. Разполагаме с големи количества на склад и производствени мощности и можем да произведем по заявка желан модел. При нас може да намерите прежда за мартеници от 100% вълна, тип ръчна изработка, изкуствени и др. За поръчки на едро може да се свържете с нас на office@pleta.bg

Производители

Със съдържание на

 • 5
 • 3
 • 1
 • 1
 • 29
 • 9
 • 3
 • 1
 • 7
 • 6
 • 3

Дължина/Дебелина:

 • 5
 • 2
 • 10
 • 2

ПОДРЕДИ ПО:

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ ЕДНА БАБА – МАРТА СЕ КАЗВАЛА

ДА СТЕ БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ

Кой какъв е – Пижо бял, а Пенда червена или обратното? Мнения много, гледните точки - митологична, историческа, традиционна, др. Бялото е цвят на чистотата, съвършенството, божествен, мъжки. Бялото е символ на чистотата на булката. Традиционно булката е забулена в чисто червено було, мъжкия пояс. Пижо трябва да е червен, защото това е цветът на сърцето и кръвта, на мъжката по-силна страна. Червеният е цвят на кръвта и е характерен за женското начало. Има предпазваща функция и затова трябва да участва във всеки амулет, като мартеницата. Имената Пижо и Пенда са имената Петър и Пена, но в шопски вариант. А традиционната за Западна България мъжка носия е бяла. Май колкото хора, толкова и мнения.

ИСТОРИЯ

Връзването на мартеници е характерно за Балканския полуостров и се е превърнало в традиция. Българите са успели да придадат на мартеницата обредна стойност и с годините все повече се цени. Класическата мартеница представлява усукани бял и червен конец, предимно от вълна. Символизира кръв и чистота, щастие. Традицията е на 1 март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Мартениците се носят докато не цъфнат дърветата и докато не видиш щъркел - до идването на пролетта. След това се закичват на цъфнало дърво за здраве и плодородие.
Според старите писания, свързани с трако-елинската древност, предците на мартениците са ейресионе - от erion, вълна на старогръцки. Затова явно е останала традицията мартеницата да се прави предимно от вълна. Ейресионе са представлявали клонки, накичени с бели и червени вълнени конци.
През първата четвърт на миналия век ролята на прабългарите в българската история започва да се преувеличава за сметка на тази на славяните. Така през 30-те години се утвърждава мита за появата на мартеницата, който я свързва с Хан Аспарух.

ВИДОВЕ МАРТЕНИЦИ

Най-традиционният вид мартеници е мартеница, съставена от мъжка и женска фигура, завързани с панделка един за друг - Пижо и Пенда. Друг папулярен вид, удобен за носене е гривната. Правят се различни видове гривни – от просто пресукани бял и червен вълнен конец, до сложни плетки, изплетени на пръсти или на една кука и такива, с добавени разноцветни мъниста и други украшения. В последно време се има и голямо разнообразие от мартеници в различни форми – животни, цветя, различни предмети. Най-хубавите мартеници са направени от чиста вълна, като при нея има специални техники за изработване. Ако искате да получите мартеница, при която е важно да не се получи раздърпване на конците, можете да използвате памучна прежда. Разбира се, в днешно време мартеници се правят и от изкуствени прежди – важното е сърцето да е широко, да има въображение и наричане за здраве.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ПИЖО И ПЕНДА

Направете си две обикновени мартенички – пресукани бял и червен конец: за Пижо и Пенда. Навийте от червената прежда по дължината на един картон с дебелина 15 см. колкото дебела и плътна искате да е мартеницата и накрая срежете конеца. Вземете една от направените мартеници и заврържете навъртяните конци от едната страна здраво, за да не се ръзвържат. От другата страна срежете конеца и махнете картона. Получава се пискюл. Започнете с оформянето на Пенда. Главата – от страната където е вързан пискюла, отделете от конците колкото искате да е голяма тя и завържете с червен конец. Следват ръцете. Трябва ви отново навъртян конец. Можете да използвате четирите си пръста на едната ръка или друга ширина, но дължината трябва да е половината от дължината на Пенда. Разделете пискюла (тялото на Пенда) на две части и промушете навъртяните конци за ръцете. Вземете бял конец за завръзването на коланчето. Трябва ви около 1 метър бял конец, който навийте плътно под ръцете, а след това започнете да оформяте и двата диагонала, с които правите горната част на роклята на Пенда - например по три намотки на всеки диагонал. Следва оформянето на ръцете. Необходим ви е малко червен конец, с който да завържете ръцете малко преди краищата им, за да се оформят длани. След това разрежете конците, за да стърчат. Подрежете и роклята за да оформите еднакво дълги конци.
Следва Пижо. Техниката е същата, само сменяте цветовете. Така до диагоналите на горната част на дрехата. Навъртете още малко конци на кръста за пояса на Пижо. След това разделете долната част от конците за да оформите краката. Всеки крак привържете преди краищата с два успоредни червени конеца. Между тях направете диагонали и оформете потурите. Ръцете направете по същия начин, както на Пенда. Дооформете краищата на ръцете и краката. Накрая завържете конците, стърчащи от главите на Пижо и Пенда (мартеничките), оформете панделка и готово.


Приятна подготовка за един от най-хубавите български празници! Баба Марта идва!