Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

 Светът е футбол и е най-доброто време да плетете на спокойствие. До 14 юли, се възползвайте от специалната отстъпка от 24% на всички наши кейкове с код euro2024  и направете това футболно първенство незабравимо.


Супергероите не са само добри - за ползите и вредите на SUPERWASH вълната

Супергероите не са само добри - за ползите и вредите на SUPERWASH вълната

дата: 15/02/2021

ЩО Е ТО SUPERWASH ВЪЛНА И КАК СЕ ПРАВИ


Superwash“ е термин, който все по-често виждате върху етикета на вълнената прежда и се чудите какво точно означава. Естествена ли е вълната и вълна ли е изобщо? Ще ви успокоя поне донякъде. Да, superwash вълната е обработена вълна за пране в пералня. Край на притесненията и чуденето дали да се насладите на топлината на един вълнен пуловер или да използвате прежда, която няма да ви затруднени толкова при поддържането и прането.
Необработената вълна има люспи по влакното, също като човешката коса, които се захващат заедно и се сплъстяват. Същото се случва и когато необработените животински влакна са под влияние на топлина и влага. И тук идва на помощ човешката изобретателност – с два начина за получаване на superwash вълна.

При единия влакното се покрива с полимер или смола, които запечатват влакнестите люспи и предотвратяват триенето и залепването им. Ако вълната е била обработена така, не я перете в много гореща вода, защото покритието може да се разтопи. При другия начин влакната се потапят в хлор за отстраняване на люспите. Това „изглажда“ вълната за постоянно, прави я издържлива на по-високи температури. Такава вълна е подходяща за плетива, които се нуждаят от по-сериозно пране, като например бебешките дрехи.

Сигурно вече сте убедени: superwash вълната е вашата прежда. Получавате две в едно: естествен материал, който може лесно да се пере и поддържа. Но да видим и недостатъците й.
 

5 ПРИЧИНИ SUPERWASH ВЪЛНАТА ДА Е ВРЕДНА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА


Някои са свързани с технологията, други – със страничните ефекти.

Използват се вредни химикали. Суровините, които се използват за произвоство на химикалите за обработка на вълната и самата технология са силно токсични.

Токсините попадат в отпадъчните води. Когато хлорът реагира с органични съединения (като вълна), той създава токсини, които попадат в отпадъчните води. Те са изключително опасни за хората дори в малки концентрации и в много развити страни технологията е забранена.

Високовъглероден отпечатък от транспортирането. Поради тези рестрикции вълната често се изнася за страни с не толкова строги екологични разпоредби. След това се транспортира обратно, а понякога се изпраща до трета страна за по-нататъшни етапи на обработката, като предене или боядисване. Това увеличава въглеродния отпечатък на крайния продукт.

Спазването на екологичните разполедби се проследява трудно. Колкото по-далече се транспортира продукцията от страната на произход, толкова по-трудно е да се гарантира спазването на екологичните разпоредби, трудовото законодателство и правата на човека. Имало е например случаи, в които цяла река в Китай е станала червена заради изхвърляне на багрило или други замърсители във водата.

Покрита е с пластмаса. Superwash вълната може да не съдържа отровни остатъци, дори ако в процеса се използват опасни химикали. Но полимерната смола, използвана в технологията, в основата си е пластмаса. Затова често виждате фин блясък върху такава прежда. Тази прежда не е биоразградима, т.е. не може да се компостира.Това са фактите за superwash вълната – като всяко нещо, и тя има предимства и недостатъци. Всеки от нас е свободен да направи своя избор дали да стане истински супергерой.


Нашите предложения може да разгледате в категория SUPERWASH прежди