Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ
Какво означава Макраме?

Какво означава Макраме?

дата: 10/07/2020

Макраме е наименование на древна техника за свързване на конци чрез връзване на възли, популярно напоследък и за материалите, използвани за тази цел.

Най-древното изображение на човек, плетящ макраме е датирано от преди 500 г. пр. н.е. е от земите на Персия и Сирия, от където това антично умение на килимари се е разпространило чрез арабските завоеватели в Испания и от там по целия свят.  

    На Балканите се твърди , че макраме е пренесено чрез османските турци с тяхната традиция / mahrome/. Но колкото и по-назад във времето да се върнем, сигурна съм , че ще намерим доказателства за употребата на тази техника, защото тя е в основата на корабоплаването - по-старо от най-старите държави, известни с флотилиите си - древните египтяни, елините, римляните.

Моряшките възли, направени със здрави, добре усукани въжета от естествени материали, са първообраз на тази техника , която можем да видим в облекло, домашен декор и обзавеждане, бижута, произведения на изящните изкуства. Макраме е изключително популярно във фолклорните традиции на много народи, където в изделията се вплитат мъниста, камъни, звънчета, пискюли. По нашите земи се среща в колани, украшения за глава и дрехи, чанти, краища на килими и бижута. В по-ново време макраме техниката се възражда от хипи движението през 60 и 70 години на 20 век , а в днешни дни е супер актуално отново, подето от новата бохемска вълна в модата и интериорния дизайн.

Цялата ни селекция от макраме може да разгледате в категория Макраме Прежди