Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

 Светът е футбол и е най-доброто време да плетете на спокойствие. До 14 юли, се възползвайте от специалната отстъпка от 24% на всички наши кейкове с код euro2024  и направете това футболно първенство незабравимо.


Макраме Прежди и Въжета

Прежди подходящи за Макраме проекти - чанти, раници, декоративни пана, бижута, домашни принадлежности, опаковки, играчки

Производители

Актуално

 • 1

Със съдържание на

 • 2
 • 7
 • 1
 • 6

Вид прежда

 • 2
 • 1
 • 1
 • 3
 • 1

Дължина/Дебелина:

 • 2
 • 6
 • 4

ПОДРЕДИ ПО:

Макраме прежди и въжета – изкуството на възлите

Макраме е вековна техника придобила популярност в съвременните занаяти чрез комбиниране на различни видове възли за създаване на декорации и текстил.  Това е лесен метод за персонализиране и разкрасяване на вашия дом. Има безброй начини да комбинирате различните видове възли, за да създадете атрактивни декорации за дома или модерни аксесоари, които да допълнят вашата зашеметяваща визия. 

Видове прежда за макраме:

Памучното въже за макраме е с мека, универсална структура, основен материал за различни проекти. С памучната връв възможностите за творене са неограничени, което ви позволява да включите своя различен стил във всеки нов възел и елемент от дизайна. Памучният шнур за макраме е предпочитан от любителите на тази техника за създаване на изящни дизайни и текстури, независимо дали са хипнотизиращи стенни пана, които превръщат вашия дом в артистично пространство или красиви бижута, които подчертават вашия стил. Памучното въже за макраме е универсален материал, използва се за проекти от малки аксесоари до капани за сънища и килими.

Въжето за макраме от юта е изключително здраво, идеално за създаване на рустикални макраме дизайни. Шнурът от юта се слави със своя земен вид и по-груба текстура, правейки го привлекателен вариант за тези, които ценят красотата на естествените влакна. Използвайте текстурираното качество на шнура за макраме от юта, за да създадете униклани творения, които добавят дълбочина и характер на вашите проекти, а неговата гъвкавост ще ви позволи да експериментирате с различни техники. В зависимост от вашите творчески начинания, издръжливото и естествено влакно от юта служи еднакво добре за различни макраме проекти, намира приложения както в дома, така и в градината.

Полиестерното макраме е друг материал, който съчетава здравина и стил. Полиестерният шнур предлага универсална алтернатива за ентусиастите на макрамето, като балансира издръжливостта с гладък външен вид, което го прави най-добрият вариант за макраме на открито. Шнурът за макраме от полиестер е отлична опция, когато търсите издръжливост и модерен външен вид. Неговата здравина и устойчивост на избледняване и износване го правят подходящ за проекти, предназначени да издържат изпитанието на времето. Финият блясък на полиестера добавя нотка изтънченост към вашите макраме творения, остава предпочитан вариант за онези, които искат да придадат изчистен и модерен щрих на декорации за дома или за проекти на открито. 

Конопеното въже, със своите екологични качества и отличителна текстура, е примамлив избор за онези, които ценят натуралната естетика и екологичното съзнание на своите занаятчийски материали. Неговата груба, автентична структура добавя характер към вашите творения, идеален е за изработката на закачалки за растения, стенни декорации и бижута. Екологичният характер на конопеното въже за макраме е в съответствие с устойчивия начин на живот, което ви позволява да творите осъзнато. Трябва обаче да се отбележи, че конопените влакна са груби - особено в сравнение с памука, така че не са много подходящи за проекти с ресни. 

Докато памучното въже за макраме има особени свойства, найлоновия шнур влиза в светлината на творческите прожектори със свой собствен набор от характеристики. Шнурът за макраме от найлон притежава еластичност и фин гланц, който може да придаде на вашите дизайни особено изящество и чар. Този вид шнур е известен със своята издръжливост и устойчивост на износване, отличен избор за проекти, които трябва да издържат изпитанието на времето. 

Приложение на конците за макраме

Когато избирате макраме, едно от решенията, които ще трябва да вземете, е да изберете правилния размер на шнура за вашия проект. Конците за макраме обикновено се предлагат в различни дебелини, като най-често срещаните размери са макраме въже са от 3 мм до 5 мм. Освен това можете да намерите по-тънки опции като 1 мм и 2 мм шнурове, както и по-дебели до 10 мм, които изпълняват своите уникални цели.

Макраме шнурове с дебелина от 1 мм и 2 мм са най-фините конци в света на макрамето. Тези деликатни шнурове са отлични за изработката на сложни бижута като колиета и обеци. Тънките макраме конци ви позволяват да създадете детайлни и прецизни възли, които придават на вашите аксесоари изящен и елегантен завършек. Въжетата с тази дебелина са най-подходящите конци за плетене на гривни. Искате да се научите как се плете макраме гривна? Много е лесно, посетете нашия блог на Pleta.bg  и се запознайте с основните техники и възли, за да изработите най-красивата гривна за вас или вашите приятели. Макраме шнуровете от 1мм и 2 мм на Стенли ви предлагат изобилие от цветове, с които да сбъднете вашите творчески идеи.

Макраме шнурове с дебелина от 3 мм, 4 мм и 5 мм са много подходящи за всички проекти за макраме, от малки декорации до по-големи стенни пана и завеси. Изборът между тези три размера често зависи от мащаба и стила на вашия проект. Марката Стенли предлага от всички размери конци за макраме. Плетеното макраме въже 3 мм на Стенли се предлага в различни цветове. Благодарение на съдържанието на памук, шнурът за макраме 3 мм има мека и гъвкава структура. Този диаметър е предпочитан е за изработката на чанти, възглавници, мандали, панери и други аксесоари и декорации за дома. въж е 5 мм перфектно усукана памучна връв, при която може да използвате техниката с възли и същевременно да разресвате шнура на ресни с гребен. Създадените проекти се отличават с прекрасна дълбочина и текстура. Вашият избор на размер на въжето трябва да съответства на вашата творческа визия и специфичните изисквания на вашия проект за макраме, което ви позволява да постигнете желаната естетика и функционалност. Тези дебелини конци за макраме са идеални  за плетени чанти, килими, подложки, завеси и толкова много други проекти.

Въжетата за макраме с дебелина от 6 мм до 10 мм са по-тежки и обемни. Техният значителен размер и здравина способстват за направата на мащабни проекти, които изискват издръжливост и присъствие. Тези макраме шнурове обикновено се използват за по-обемни и масивни проекти като люлки и хамаци за веранда, килими, декоративни кошници както и много други проекти, които вие ще откриете и сътворите. Техният размер не позволява толкова смели и сложни възли, но крайния резултат води до изумителни дизайни, които в последствие се превръщат в поразителни акценти във вашето пространство. За тази цел предпочитани са макраме въжетата Корда и Кейбъл на Стенли, както и Ярн Арт макраме въже 9 мм предлагани в диапазон от светли натурални до разкошни ярки цветове.

От какво зависи цената на преждата за макраме?

Шнуровете за макраме се изработват от висококачествени естествени или синтетични материали. Цената на преждата за макраме зависи от материала, който е използван, както и от производственото решение за дебелина на въжето и вида на усукване или плетене. Макраме въжетата с голям диаметър са по-скъпи в сравнение с по- малките дебелини.

Макраме е не само изкуство чрез, което да оживите дома си, но и материалите, които използвате. Макрамето изисква време и търпение, но с продуктите на Стенли е лесно. С нашата богата селекция от превъзходни макраме прежди и въжета ще можете да направите всичко, което сърцето ви пожелае. На Pleta.bg предлагаме висококачествени материали със значителна издръжливост, което прави процеса на макраме по-лесен от всякога. За тези от вас, които предпочитат екологично устойчивите материали, предлагаме макраме шнурове изработени от рециклирани памучни влакна, с тях ще намерите баланса между съвременен стил и природосъобразен начин на живот. Пригответе се да бъдете изумени!