Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Кратък пътеводител в изкуството на макраме

дата: 07/07/2022

Кратък пътеводител в изкуството на макраме

 

Красивата декоративна текстилна техника, известна като Макраме, е предизвиквала от древността интереса, уменията и чувството за естетика на майсторките от Близкия и Далечния Изток. Родена вероятно някъде в земите на Междуречието, тя лесно намира пътя си и към нашите краища. На Балкните я харесват и усвояват бързо, а от ръцете на старите български майсторки тя навлиза основно като празнична украса в сватбени тържества, прочелници, сплитки, колани и постилни тъкани.

И днес интересът към тази техника не спира, заради възможностите, които тя отваря на фантазията да съчетава корда с уникално възлено завързване и да му придава форма, която разказва истории...

Макраме е вид техника, която се използва за създаване на поредица от лесни и повтарящи се възли, за да се получи интересен и оригинален краен продукт. Този продукт може да бъде под формата на декорация, като например украса за дома, за облекло, или да се използва много по-практично, например елегантно да се фиксират краищата на килим, за да не се разплитат, а и да придават красив завършек. При този вид изкуство от влакна се използва смесица от най-разпространените материали, познати на човека, като конопена или памучна корда, или може да се съчетае с по-сложни елементи като стъкло, дървена декорация, кожа и т.н.

Макраме е безспорно една от най-модерните форми на стила бохо шик през последните няколко години. Можете да го видите навсякъде. То украсява облекла и аксесоари от висшата мода по модните подиуми на Седмицата на модата в Париж, можете да го забележите в местното квартално кафене, а най-добрият ви приятел много вероятно има едно или две макрамета у дома. Освен това, то е любимо фестивално облекло, което се завръща година след година... и отново.

Макраме обединява свободната креативност с един вид непринуден поглед към живота. Става дума за едно модерно екологично съзнание, което едновременно е щадящо света и носещо наслада от всеки момент, който животът може да ви предложи. Дори бих стигнала дотам да кажа, че създаването на макраме е движение – то формира общество от съмишленици в търсене на вътрешен мир и външна креативност.

 

Ако търсим проявите му назад в историята, лесно откриваме доказателства, че то не се е появило вчера. Всъщност то е сред хората от векове. Моряците са използвали тази техника на плетене, за да закрепват предмети на борда на съдовете си, включително платната и самите кораби; арабските тъкачи са я прилагали, като правели ресни на коне и камили, за да предпазват очите на животните от нежелани мухи и комари; китайците са си служели с нея при изработване на орнаменти за късмет и дълголетие, по-специално емблематичния възел пан-чанг, който е един от осемте будистки символа. Смело можем да кажем, че макраме е част от човешката история повече от няколко века!

Красиво, съдържателно и традиционно – затова, ако сте готови да изпробвате силите си в изработването на прости стенни висулки от макраме, нека се потопим в процеса...

Интересното при висулките за стена е, че можете да ги направите толкова прости или сложни, колкото желаете. Например тази конкретна закачалка за стена се състои само от два възела - диагонален карамфил и квадратен възел1. Тези два вида възела са едни от най-основните и фундаментални, които предлага изкуството от влакна макраме. Въпреки че дизайнът по-долу е подходящ за начинаещи, ако не знаете как да правите тези два възела, най-добре е да разгледате статията с основните възли

Необходими са ви:

- Памучен шнур 5 мм (около 100 метра) -  Стенли Макраме Котон Корд 

- дюбел/пръчка

- Кукички или място, на което да закрепите дюбела (например релса за дрехи)

- Всякакъв вид подходящ шнур, с който да закрепите дюбела.

 

В изработката следвате следните стъпки:

1. Започвате, като отрязвате 12 парчета памучен шнур с еднаква дължина. За този проект използвах около 2,5 метра на парче. След това прикрепвате всички тези парчета шнур към пръчката, като правите 12 възела Глава на чучулига. Трябва да се уверите, че всеки шнур е с еднаква дължина, когато е прикрепен, както и че е в средата на пръчката.


2. След като сте направили 12 възела Глава на чучулига, можете да пристъпите към започване на проекта си за макраме, като потеглите от 6 квадратни възела. Тези възли трябва да бъдат направени с еднакво опъване, така че не се страхувайте да дърпате въжетата си, за да постигнете правилния опън и напрежение.


3. След като завършите първия си ред от 6 квадратни възела се премествате надолу и продължавате да правите ред квадратни възли, докато отново стигнете до края на реда. Този път трябва да имате 5 броя квадратни възела на втория ред. Отново се премествате надолу по реда и продължавате да правите ред квадратни възли, докато достигнете края на реда и имате 4 броя квадратни възли на третия ред. 

4. Продължавате да следвате тази схема, докато квадратните възли не започнат да приличат на обърнат триъгълник или докато не стигнете до шестия ред със само един квадратен възел. 

5. След това взимате първото парче памучна корда от първия възел на Глава на чучулига и връзвате диагонален възел Карамфил на второто парче памучна корда от същия възел на Глава на чучулига. Ако не знаете как се прави този възел или ви е трудно да го запомните, най-добре е да изгледате кратък урок в youtube, за да опресните паметта си, тъй като ще използвате този възел многократно в този дизайн (както и в много други). 

6. След като сте направили един ред диагонални възли карамфил и в лявата, и в дясната част на обърнатия триъгълник, продължавате с още един ред от същия вид възел, докато получите два еднакви реда диагонални възли Карамфил. 

7. За следващите 3 реда ще продължите с точно това, което сте правили досега (като навързвате диагонални възли карамфил), обаче ще започнете възлите на третата си връв, пропускайки първите 2. Както можете да видите на снимката. Това ще позволи на конструкцията да диша малко, както и ще ѝ даде известна гъвкавост. 

8. След като завършите основната част на дизайна, ще преминете към дясната страна на дюбела. Ще пристъпите към закрепване на 4 парчета памучен шнур към дюбела, като използвате възела за Глава на чучулига, всяко с дължина три метра. Въпреки че тези размери са приблизителни, винаги е добре да имате повече шнур, отколкото да не ви стигне. 

9. След това ще започнете този модел, като направите квадратен възел, използвайки двете десни корди от втория възел на Глава на чучулига и двете леви - от третия възел на същата. След като приключите с това, ще продължите да правите Диагонален карамфилов възел, докато двете страни на тези възли се срещнат. 

10. Продължавате с диагоналния възел за закачане, докато не получите четен брой от този вид възли, от лявата и дясната страна на спиралата, образувайки Х. След като видите това, отново ще направите квадратен възел и ще продължите с този дизайн, докато достигнете желаната дължина, в този случай докато направите четири овални форми (или общо пет квадратни възела). 

11. След като завършите дясната страна на дизайна, повтаряте стъпка № 10, но от лявата страна на дизайна, още веднъж, докато направите четири пълни овални форми или общо пет квадратни възела.

 

12. За да свържете лявата и дясната част на дизайна, правите четири квадратни възела, като използвате лявата и дясната страна на останалите въжета. Не е необходимо да сте точни къде ги правите, стига кордата да е опъната. 

13. След като направите тези четири квадрата, както е показано на снимката, просто обърнете отгоре целия брой въжета, останали от квадратните възли, и продължете да правите още един квадратен възел отдолу, за да закрепите образуващия се възел във формата на роза. Ако все още се затруднявате с направата на този възел, най-добре потърсете в интернет фигурата Възел от рози, за да видите как се прави.
 

14. След това ще продължите да режете 12 парчета корда, за да обогатите дизайна с малко ресни. Дължината на тези шнурове зависи изцяло от вас. Аз винаги предпочитам да използвам по-дълги, но ако предпочитате по-подреден дизайн, можете да изберете да ги отрежете малко по-къси. Ще поставите по три от тези шнурове на всяка външна част на формата, създадена в част 9. 

15. Последната стъпка преди да окачите макрамето на стена, е да се опитате да изравните кордите от предишната стъпка, като използвате остри метални ножици. Може би ще искате те да са с по-овална форма или може би да ги срежете равномерно, за да получите още по-изчистен дизайн. Всичко зависи от вас, от усещането, настроението и вкуса ви, така че не се страхувайте и си поиграйте с различни форми и дължини.

 

 

 

1 Под линия реших да предложа на все още неопитните ентусиасти кратки указания за названията на основните възли, ползвани при тази техника, включително с английските им названия, които добиват популярност и се ползват и в тюториалите на други езици:

Хоризонтален карамфил (Horizontal Clove Hitch). Карамфил, наречен още (Double Half Hitch), създава линиите във вашите проекти. Те могат да се работят хоризонтално, диагонално и понякога вертикално. Например, приспособлението Диагонален карамфил (Diagnol Clove Hitch) създава поредица от диагонални възли във вашия проект. Широко популярни са възлите за Глава на Чучулига (Ларк) и Обратен възел на главата на чучулигата. Изобилието от възли създава богатството на тази изключителна декоративна техника. Но най-добре е те да се овладяват постепенно, в хода на растящото удоволствие от нови умения и красота.