Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ
Шапка ти свалям или как се плете шапка на една кука от начинаещи

Шапка ти свалям или как се плете шапка на една кука от начинаещи

дата: 11/12/2020


ДА НЕ ВИ ПАДНЕ ШАПКАТА, А ДА ОСТАНЕ НА ГЛАВАТА ВИ

С тънка или дебела прежда и кука, на две или повече игли - все едно, шапка ще стане. Логиката при плетенето на шапки като цяло е една и съща, само ефектът, който се получава и крайният вид са различни. Важното е като ви видят приятели и непознати да възкликват: Шапка ти свалям! Да махат своите шапки и да искат като вашата.

Сега ще ви разкажа за една изключително лесна техника, с която се получават много красиви и интересни на вид шапки. Единственото при нея е да можете да правите висок пълнеж и залепени бримки. Ако това умение е на лице – очакват ви такива забавления с плетенето: да ти падне шапката!

Ето как започва плетката...Можете да използвате някоя сравнително дебела прежда и кука с дебелина 8 милиметра. Започнете да плетете отгоре, като един от начините е:

ШАПКА НА ЕДНА КУКА С БРИМКИ СИНДЖИР
За да се получи плътен кръг, направете 3-4 бримки. След това ги свържете в кръг, като бодете с куката в първата бримка, намятате и захващате. Кръгчето е готово. Стълбчетата висок пълнеж, с които ще работите, ще бъдат в центъра на кръга. Преди първото стълбче, трябва да направите поне две бримки, за да получите височина. Намятате и пъхате куката точно в средата на кръгчето, което вече сте направили. Високият пълнеж се получава като намятате, прекарвате през първите две бримки, след това отново намятате през вторите две.

Първият ред трябва да бъде от 11 високи пълнежа (столбчета), като първите две бримки не смятате за сълбче. След като сте готови с целия първи ред, свързвате, като бодете в първото стълбче и намятате през бримката, т.е. правите една залепена бримка. Така шапката е започната. В средата обаче се получава една значителна по големина дупка, която може да се затвори накрая, но за да не я мислите - ето и другия начин:ШАПКА НА ЕДНА КУКА С МАГИЧЕСКО КРЪГЧЕ
То позволява да контролирате ширината на дупката и дори да я премахнете напълно – накрая, като стегнете. За да направите магическо кръгче, хващате края на преждата, увивате го около пръстите си и правите кръст. С куката захващате долния конец на кръста, после захващате горния и издърпвте бримката. След това захващате с пръсти началото и с куката правите бримка синджир. По този начин фиксирате и магическото кръгче е готово. Ще попитате какво му е магическото? Ами изглежда като примка, на която ако дръпнете края, тя ще се затегне. Съответно, когат направите всички стълбчета и затегнете – дупката ще се скрие.

Следва изплитането на стълбчетатта по описания по-горе начин, като дупката в началото е доста по-голяма, т.е. много лесно се вижда къде точно трябва да се пъхне куката. В началото плетката не изглежда изобщо като кръг, а по-скоро като прав ред, но след като се дрпне примката - редът се затваря в кръг. След като направите 11 стълбчета, хващате опашката, издърпвате и дупката изчезва.

Следва свързване чрез пъхане на куката в първото стълбче след двете бримки синджир. Правите залепена бримка и сте готови с първия ред. Можете да продължите с редовете до безкрай. Каква е логиката на наддаването: ако първият ред е бил с 11 стълбчета, следващият ще е с 22 и т.н. Важно е винаги да наддавате по две.

Първо правите две стълбчета в първата бримка, в следващата бримка – едно и по-нататък до края на реда правите същото, като редувате 2, 1, 2, 1 и т.н. В средващия ред от наддаването правите в първата бримка две стълбчета, в следващите две бримки – по едно стълбче и т.н. Следващият ред – 2, 1, 1, 1, следващ – 2, 1, 1, 1, 1 и т.н.  Винаги свързвате със залепена бримка и затягате. Така продължавате да работите в кръг, като наддавате до желаната ширина на шапката. 
Когато установите, че ширината е постигната, плетката ви трябва да започне да върви надолу. Т.е. от следващия ред започвате да правите толкова стълбчета, колкото бримки има в последния ред и така няколко реда без наддаване.


ЗАВЪРШВАНЕ НА ШАПКА С ЛАСТИК
Най-отдолу може да се добави и ластик, който представлява още няколко реда, изплетени с техниката едно изпъкнало стълбче на едно вдлъбнато. Може и две на две. Когато са 1 на 1 стълбчетата трябва да са четен брой. И отново: 2 бримки синджир, намятате, пъхате преди и след стълбчето и то изпъква, намятате, изваждате и изплитате на два пъти. За вдлъбнатото стълбче – намятате, пъхате отзад, пъхате след, намятате и изваждате. И така толкова реда, колкото широк искате да е ластика. Накрая свързвате със залепена бримка и шапката е готова.

Стандартни размери на шапки за жени, мъже и деца можете да намерите в Интернет. Винаги обаче е най-добре да сравнявате по друга шапка – паднала, свалена, накривена или просто шапка, която е омръзнала. Направете шапката цветна, сложете й един пискюл и доброто настроение ви е в кърпа вързано.