Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

 Светът е футбол и е най-доброто време да плетете на спокойствие. До 14 юли, се възползвайте от специалната отстъпка от 24% на всички наши кейкове с код euro2024  и направете това футболно първенство незабравимо.


За двойния стандарт при плетките или как се плете двоен ластик

дата: 08/04/2021


Тук приказката ще е за ластиците и то двойните. Защото има много различни техники за плетене на ластик и общото между тях е, че образуват разтягащи се, много еластични плетки, които по-често се използват за завършване, край на някакво плетиво - яки, маншети, колани на поли и панталони.


 

ОСОБЕНОСТИ НА ДВОЙНИЯ ЛАСТИК


Техниката за плетене на двоен ластик е доста интересна и много лесна за изпълнение. Ластикът се нарича двоен, защото двете страни на плетивото, изплетено така, не се различават - изглеждат еднакво. Казват му още кух ластик, заради кухината, която се образува при плетене. При тази плетка всъщност няма опакова страна или по-точно тя не се вижда. Поради тази причина можете да плетете например с 2 цвята прежда, като от едната страна ще се вижда единият цвят, а от другата - другият цвят. Можете също така да изплетете и много красиви двулицеви плетива с различни шарки от двете страни. Тази плетка е подходяща и за изплитане на колани, презрамки, и особено на шалове и ръкохватки, защото има добри изолационни свойства, които стават още по-силни заради „въздушната възглавница”, която се получава между предната и задната част на плетивото.
Кухината, която е характерна за този вид плетка се определя за едно от основните предимства на двойния ластик, защото позволява свобода на творчеството при завършването на съответните плетени изделия. Образувалият се ластик е много дебел и еластичен, а това означава, че за неговото изплитане са ви нужни два пъти повече прежда. Също така трябва да знаете, че след пране, такова плетиво не трябва да се разтяга. Изсушете го като го сложите върху равна повърхност, така че плетивото да не се раздърпа и да запази първоначалната си форма.
 

ТЕХНИКА ЗА ПЛЕТЕНЕ НА ДВОЕН ЛАСТИКА ето и как става - нанизване на бримки:

Най-основното при двойния ластик тук е, че трябва да започнете с нанизването на двойно количество бримки, отколкото са Ви необходими, като броят им трябва задължително да е четно число, за да може да се раздели на две. Например, ако ви трябват 10 бримки, нанижете 20. По този начин от всяка страна на плетивото ще се „виждат” по 10 бримки.

Има и друг начин – можете да нанижете толкова на брой бримки, колкото искате да се виждат от една страна на плетивото, като го направите с двоен конец. Така пак ще получите двойно повече единични бримки.
Няма значение кой от двата варианта ще изберете. За предпочитане обаче е първият, защото така ще използвате по-малко прежда. Основното, което трябва да помните е, че започвате с нанизването на двойно повече бримки от тези, които обикновено ви трябват.
След като сте нанизали бримките, преминете към изплитането на плетивото. Както споменах по-горе, техниката е лесна, така че не се притеснявайте – ще се справите.

И така:
Изплетете 1 лицева бримка, 1 прехвърлена наопаки (конецът върви пред иглата и забождате бримката по начина, по който плетете опаково, но реално не я изплитате). Повтаряйте така до края на реда и на всички следващи редове до завършване на плетивото. Или малко по-подробно:

Изплитате първата бримка лицево, като конецът е зад плетивото. След това прехвърляте конеца пред плетивото. Бодете в следващата бримка, все едно я плетете опаково и я прехвърляте (без да я плетете реално) на дясната игла. След това отново прехвърляте конеца зад плетивото, за да изплетете следващата бримка лицево. Тези движения повтаряте до края – конецът е зад плетивото, плетете 1 лицева бримка, прехвърляте конеца пред плетивото, прехвърляте 1 бримка опаково, прехвърляте конеца зад плетивото.

Не знам дали осъзнавате, но с плетене по този начин се получава, че вие плетете едновременно лицевия ред на едната страна (тази срещу вас) – т.е. лицевите бримки, и опаковия ред на другата страна на плетивото – т.е. бримките, прехвърлени наопаки.

Разделете бримките на две игли - на първата прехвърлете първа, трета, пета и т.н. всички нечетни бримки, а на втората прехвърлете съответно втора, четвърта, шеста и т.н. – всички четни бримки. Така реално ще отворите плетивото и ще имате възможност да напълните образувалата се кухина с каквото искате. Тук отново идва моментът на творчеството.

В началото може и да ви се струва, че не се получава, но това усещане е илюзорно. Не се притеснявайте, продължавайте. Много скоро, ако плетете според указанията, дадени по-горе, ще видите резултата и гарантирам, че ще бъдете изненадани.

Приятно двойно забавление!