Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ
За първите обувки или как се плетат детски терлички

За първите обувки или как се плетат детски терлички

дата: 05/12/2020

 

ЗА ПЪРВИТЕ ОБУВКИ ИЛИ КАК СЕ ПЛЕТАТ ДЕТСКИ ТЕРЛИЧКИ
ЗА КАКВО СЛУЖАТ ТЕРЛИЦИТЕ

Очаквате, имате новородено бебе или малко дете, искате да направите подарък или да се научите да плетете и се чудите с какво да започнете. Всичко това е свързано с нещо ново, нещо „първо“. Като например първите терлички, които всъщност са първите обувки, които слагаме на крачетата на детето. Обувки, които прилягат на формата на крака, меки са, с тях се стъпва леко и тихо и не убиват. Или: най-удобните обувки, които всеки човек ще носи някога. Не случайно „терлици“ е станало нарицателно, когато искаме да кажем, че обувките са много удобни. Но да не се измъкваме по терлици, а да опишем как лесно да оплетете детски терлички.

Какво е най-важното за едно дете? - да расте здраво и щастливо. За това са нужни топлина и уют. А както знаем – най-лесно се изстива от краката. Затова се казва, че най-важно е да ти е топло на краката. Така явно са измислени терлиците – за да осигуряват на бебето и детето този необходим комфорт. А за да бъдат възможно най-топли – терлиците са се плели от чиста вълна. Освен, че топли, тя поволява на крачетата да се проветряват и да не се запарват. Днес се използват и други видове прежда, в комбинация с вълна или самостоятелно. Дори има прежди, които се наричат „прежди за терлици и чорапи“.


 

КАК СЕ ПЛЕТАТ ТЕРЛИЦИ И КАКВО Е НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ТЯХ

Има различни видове и техники за плетене на терлици за деца и за възрастни - творчество, което се развива и обогатява постоянно.

Има обаче едно основно нещо, което е хубаво да запомните. То е свързано с иглите (куките), които използвате. Когато плетете терлици, по-добре е да изберете игли с няколко номера по-тънки, от тези, които се препоръчват за съответната прежда. Ще получите по-стегнато и плътно плетиво. А това е важно, защото каквато и да е плетката, тя е доста по-рехава от една подметка на обувка. Така че по-стегнатата плетка ще осигури по-добра изолация за стъпалата, повече топлина, по-голяма здравина и по-дълго носене (последното не винаги е предимство, но все пак). Каква прежда ще използвате е ваш избор. Със сигурност обаче, ако искате по-топли терлици – нека е вълна. За още по-топли терлици – използвайте техниката за пришиване на допълнителни подметки от дебел вълнен плат.

ПЛЕТЕНЕ НА ЕДНА КУКА

За някои, бебешки терлички на една кука се плетат много лесно, за други – трудно – всеки според настроението и опита, който има. Затова ето самата техника: започнете със стъпалото - схема лесно можете да намерите. Единствено съблюдавайте дължината на крачето. Продължава се с плетене нагоре 5 реда стълбчета без наметка. В носовата част, 6 ред, от две бримки в предходния ред се изплита по едно стълбче с наметка 12 пъти, а в останалите бримки се изплитат стълбчета без наметка. В 7 ред, носовата част, от 2 стълбчета с наметка от предходния ред, се изплитат по едно стълбче с наметка - общо 6, а останалите бримки от реда - като стълбчета без наметка. В 8 ред от 6 стълбчета с наметка от предходния ред, се изплитат 6 стълбчета с наметка, като се завършват заедно, останалите бримки се плетат като стълбчета без наметка. Следва езичето. Плетат се в средните 11 бримки 9 реда стълбчета без наметка. В 10 ред се свива по една бримка от двете страни. Останалите бримки от двете страни на езичето се плетат така: 2 реда стълбчета без наметка; 2 ст.б/н, 2 въздушни бримки, стълбчета без наметка до последните 4 бримки, 2 възд. бр.,2 ст.б/н. Следва един ред стълбчета без наметка. 2 ст.б/н, 2 възд. бр., стълбчета без наметка до последните 4 бримки, 2 възд. бр.,2 ст.б/н. Последният ред - стълбчета без наметка. Стъпалото и горният край се обплитат със стълбчета без наметка. Изплитат се две шнурчета по 30 см и се вдигат. Имате терлички.

ПЛЕТЕНЕ НА ДВЕ КУКИ

Един изключително лесен начин за плетене на бебешки и детски терлички, който предпочитам да ви „разкажа“, вместо да давам техниката за плетене в бримки и редове. Започва се със захващане на бримки - броят им дава ширината на терлика. За нея е необходимо да вземете мярка, като измерите дължината от глезена, през стъпалото, до вътрешната част на крака - дължината на основата на терлика. След като имате нужния брой бримки, следва да изберете модела на терличките. Използват се гладка лицева плетка, опакова, жартиерна или ластик. При жартиерната плетка например всички редове се плетат лицеви с обръщане според дължината на крачето. Добре е да се пуснат 2-3 реда повече, защото при зашиването накрая, ще ви трябва малко повече дължина. Следва срязването на конеца, като си оставите достатъчна дължина и го вденете в игла със широко ухо. Прехвърляте всички бримки от шиша на иглата. Пристягате внимателно конеца, набирате бримките и получавате кръгче - терличето се затваря. Захващате от другата страна с иглата и отново пристягате за да получите максимално затваряне на върха на терличето. Предната част откъм пръстите е готова. Следва зашиване на двете страни на терличето, започвайки от върха, с изравнени две страни и до там, докъдето искате да започва отвора на терличето. Обръщате, затягате конеца, правите възелче и прекарвате конеца за да го приберете. Следва задната част – вдявате друг конец в игла и започвате затварянето отзад с изравнени двете страни, които захващате и завръзвате. Задната част на терличето се зашива, като се съединяват двете страни. Обръщате терличето и готово.

...Плетените терлици са толкова удобни, че и възрастните започнали да ги носят....и това не е краят на плетената ни приказка.