Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Влияние на плетенето върху здравето

дата: 31/05/2019

Влияние на плетенето върху здравето
 

Единствените ползи от плетенето са не само наличието на удобни пуловери, меки шалове и шапки. Всъщност плетенето има много физически и психически ползи както за децате, така и за възрастните. Какви са тогава тези ползи?

 

Психически ползи от плетенето

Плетачите много добре знаят как това хоби спомага за тяхното психично здраве. Първо, плетенето изисква фокус. Когато плетете е важно да се фокусирате само на тази дейност, да не обръщате внимание на други стумили от заобикалящата ви среда. Така се дистанцирате от всякакви негативни мисли и тревоги поне за известно време. В този ред на мисли, плетенето е като медитация. Спомага за изключването на всичко излишно в съзнанието ви, за да останете единствено в този момент. От друга страна пуловерите или одеялата, които изработвате със собствените си ръце ще ви накарат да се чувствате по-добре, като повишат самочувствието ви. В допълнение, като подарявате проектите си на обичните от вас, ще подобрите социалните си отношения и ще се радвате, че правите около вас щастливи.
 

Плетенето като терапия

Плетенето се използва при много психологически нарушения като поддържаща терапия. Много научни изследвания показват, че плетенето спомага за производството на серотонин, който е известен като хормона на щастието. Серотонинът води до бързо възстановяване при пациенти лекувани от депресия. Според книгата на д-р Хърбърт Бенсън „The relaxation Response”, основател на Медицински институт „Ум и Тяло“, плетенето е постоянно повтаряща се дейност, която успокоява и отпуска човека. Особено плетенето вечерно време може да спомогне за по-лесното заспиване, а продължителността на дълбокия сън да бъде удължена. Тялото, което се отпуска с помощта на дълбокия сън, ще се събуди по-лесно и ще бъде по-жизнено. Това води до намаляване на симптомите, както при депресията, така и при безсънието.
 

Поддържайте паметта си във форма чрез плетене
 

Известно е, че плетенето е полезно при неврологични нарушения свързани с мозъка, като Алцхаймер и Деменция. Научно изследване показва, че рискът да се разболеят от Алцхаймер е по-малък при хора, които плетат, в сравнения с хора, които не плетат. Специфичният ритъм на плетене и следенето на определена поредица от бримки, стимулира мозъка и го поддържа активен. По тази причина плетенето в детска възраст, както и това в напреднала възраст са важни за поддържането на динамиката на мозъка.
 

Плетене и фина моторика
 

Плетенето има способността да активира различни неврони в четирите дяла на мозъка. Редовното плетене при възрастни пациенти, страдащи от болести по мускулите, като Паркинсон, може да спомогне за бързо подобрение в хода на лечението. Плетенето спомага за развитието на фината моторика, което е много важно при малките деца. В допълнение към това, плетенето допринася значително за развитието на координацията ръце-очи, както при децата, така и при възрастните, тъй като зрението и усещането за докосване работят едновременно. Ставите и хрущялните тъкани са подсилени от тази дейност, при която ставите на пръстите и китките работят в тандем.

 

Плетенето като поддържаща терапия при аутизъм

Аутизмът води със себе си един продължителен и интензивен тренировъчен процес. През непрестанния обучителен процес, който започва от ранна детска възраст, времето за почивка, което е запълнено с плетене, е важно за изключването на съзнанието и успокоението. Хората с аутизъм, които се радват на повтарящи се дейности, могат да задоволят нуждите си чрез плетене в моменти на безпокойство. Има и области, в които хората с аутизъм са висококвалифицирани и плетенето може да бъде една от тях.
 
Можете да започнете да плетете, ако искате да се занимавате с хоби, което ще има положително въздействие, както върху тялото, така и върху емоционалното ви състояние. Плетенето, което поддържа мозъка ви енергичен и активен, ще ви помогне да се почувствате по-добре!