Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Творения за домашен уют

дата: 06/08/2019

Комфортът в къщата зависи от жената. Само тя може да създаде неповторима атмосфера на комфорт, топлина и любов. И ако домакинята е сръчна, то със сигурност в къщата има уникални и оригинални неща, създадени от ръцете й. Предлагаме ви да научите как можете да си направите килими за баня, тоалетна или просто за масичката за кафе. Ръчно изработени от подходящи нишки, меки и топли, те ще бъдат безспорна украса на всяка стая. Плетеният килим под формата на забавно малко животно ще зарадва децата ви. И ако искате да освежите мебелите си, можете да си направите интересни собствени калъфи за столове и табуретки. 

Килим от помпони

Освен, че е практичен, килимът от помпони ще повиши настроението ви и ще гали окото ви с красотата си. Един такъв проект е изключително подходящ за детската стая на малчуганите, та дори и за детските градини.
Килимите от помпони са добри, защото могат да бъдат с различни размери, форми и цветове. Помпоните се изработват от прежда или плат, като ако решите да използвате прежда изберете акрилна като Стенли Класик акрил, Бонбон Класик, Елит. Във всеки случай, килимът от помпони ще бъде не само красив, но и единствен!

  

      

  

За направата на такъв килим първо трябва да помислите за основата, към която ще бъдат прикачени помпоните. След това изберете прежда или друг текстил, който ще използвате за самите помпони. Въпреки че изработката на килима е лесна, си освободете няколко вечери, защото отнема време. Основата ви (каквато и да изберете) трябва да е двойна, за да може да прикриете всички кончета и възли от изработката. Основата може да е канаваца, стара плетка, твърд плат, та дори мрежа, която се използва в строителството. Формата на основата също е въпрос на предпочитания и въображение - в детските стаи чудесно се вписват животински мотиви, а малките килимчета прекрасно допълват интериора на стаите за възрастни.

Рошаво килимче

За любителите на гоблени и тези, които предпочитат по-детайлен рисунък на килимите си, препоръчваме изработка на килим с фъкане.

  

  

За изработката на този килим, освен мрежеста основа, ще ви е необходим голям набор кончета с еднаква дължина от различни цветове. Също така си избере кука за фъкане, с която ще ви е удобно да работите, защото този проект отнема много време.

Плетен обемен килим

Модерни напоследък са всички обемни плетива, от дрехи, аксесоари, та чак до домашен интериор. Изработката на такъв килим е сравнително бърза и мотивираща, защото виждате минута след минута раждането творението си. Подходяща прежда за този вариант е Маршмелоу или Макарони.

    

  

Килим мандала

За този тип килими е необходимо майсторството на търпеливите баби, които така умело изработват фини покривки. Както сами виждате, освен разнообразието на плетки и модели, тук ключов фактор са и преливките на цветовете. Точно затова сме изработили прежда Макраме Килим, в която цветовете се допълват красиво, а вашето изделие няма да има възли от свързване на различни цветове. А за по-малки проекти сме подготвили Макраме кейк.

    

    
Какъвто и килим да решите да направите със сигурност ще останете доволни от крайния резултат. Щастливи ще бъдат и децата ви ако специално за тях сте претворили любим герой или сцена.