Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

На всяка кукла й трябва коса - как да направим реалистична коса

дата: 07/06/2023

Вече се научихме как се правят основните бримки, как да направим формите по-правдоподобни и да изглеждат по-добре и стигнахме до момента с косата.
Това е една доста важна част от всяка кукла. Имайте предвид, че тази довършителна част обикновенно отнема най-много време, най-пипкава е и като цяло това е причината повечето хора да избягват плетенето на кукли (като мен, аз предпочитам зайчета и мечета).
И така - как се прави косата на куклата.
Има няколко начина (които аз знам и използвам).

1.    Метод
-    Първо изработвате скалп, обвивка на главата по схемата на самата глава. Не трябва да е по-широка или тясна, трябва да пасне точно. Дълбочината се прави по ваша преценка. Аз съм я направила по схемата на главата до последния равен ред, точно преди да започнете да намалявате бримките. Попринцип космените фоликоли на главата образуват кръг на главата и стигат до малко над ушите, врата и челото. 
-    След като сме направили обвивката в основния цвят, който сме избрали за косата избираме да работим кичурите или само с него или с няколко сходни цвята. 
-    По ръба на скалпа/обвивката се плете 1sc, chain 41 (верижка), започвате да плетете от другата страна на верижката от втората бримка по 1sc (нисък пълнеж) във всяка бримка. Ако исакте по-дебели кичури може да използвате вместо sc - hdc (полупълнеж). Аз съм направила верижката 41 бримки, но може да направите колкото вие искате дълга косата.
-    Когато стигнете до основата на кичура правите 2 ниски пълнежа и нова верижка. Така плетете докато не обиколите целия скалп.
-    Зашивате скалпа на главата и сте почти готови.
-    Имайте предвид, че когато се направи скалпа дълбок косата стои по-добре вързана на горе (на опашка). Ако го направите само отгоре на главата ще стои по-добре с пусната коса. Ако го направите така и вържете косата - главата ще изглежда като обръсната надулу (което всъщност в момента е модерно).
-    Също така трябва да предвидите, че косата доста отежнява главата и трябва да предвидите тази тежет при зашиването на главата към врата.
 
2.    Метод
-    Отново си правим скалп/обвивка на главата
-    Пришиваме я към главата
-    След това намираме някакъв предмет с подходящ размер (голям смартфон около 6“ е подходящ за целта, но нямаше как да снимам, ако ползвам него  ). Навивате преждата на него и след това режете само от едната страна, за да направите кичури.
-    Когато имате кичури, които се закачат на различна височина по главата трябва да си прецените дължината на самите кичури - дали куклата ще има бритон, дали ще е с вдигната коса или пусната на черта. Единият вариант (по-сложният) е да ги правите с различна дължина и да внимавате кой къде закачате. Другият е да ги направите по-дълги и в последствие да пострижете куклата по ваше желание.
-    Самите кичури се закачат за скалпа като промушите куката през съответната бримка и издърпате конеца/преждата точно през средата. Тук може да направите прехлупване, за да го задържите или да издърпате конеца на половина и да направите обикновен възел, както ви е по-удобно. Така се процедира по целия ръб на скалпа. 
-    Когато сте готови се правят два вертикални реда с кичури през средата и един хоризонтален.
-    Причината да не се прави всеки един бод на косата (да ще изглежда много по-гъста и по-естествено) е че главата ще стане изключително тежка и ще клюмне. Когато зашивате главата към врата трябва да предвидите тази допълнителна тежест. Или врата не трябва да е много тънък и да е много добре натъпкан с пълнеж или да има долълнително подсилване с тел или да сложите вътре в самия врат пръчка от горещо лепило. (тези попупрозрачните, които изглеждат като силиконови)
-    Причината да са два вертикални реда в средата е че ако правите прическа на път - да има кичури, които да покрият и двете половини от главата. В противен случай ще има коса само за едната плитка.
-    Ако искате накрая може да разрешите косата с фин гребен или четка за козина, за да разделите отделните нишки на преждата, която използвате. Така косата ще изглежда по обемна и самите „косъмчета“ ще са по-тънки и фини.
 
     3.    Метод
-    Може да направите същото като при 2 метод без да слагате скалп - тогавакичурите се захващат директно към главата. Така ще се вижда под косата цвета на кожата, което ще стои малко по-естветвено. 
-    Трудното тук е да се направи точната форма на косата, защото нямате скалп, по който да се водите.
-    Ако имате шивашки тебешир/маркер може да си очертаете кръга с него или да набоцкате цялата глава с кърфички и да следвате тяхната крива.