Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Приятно амигуруми!

дата: 16/06/2022

Приятно амигуруми!

Да се учим как да правим и да изработваме различни неща на ръка може да ни донесе голяма радост и удоволствие. Особено като видим резултатите. Такова е например плетенето на една кука, при което имаме възможност да проявим своята креативност, но и да я развиваме постоянно. Заради безкрайните възможности за творчество, плетенето на една кука може и да спре някои хора от това да пробват. Но не се спирайте – много е лесно за започване и има само няколко инструмента и основни техники, които трябва да имате и да научите. След това следва само забавление и непрестанно пробване на нови и нови възможности.

Обикновено за начало в обучението по плетене на една кука се използват шаловете. Но веднага след това идват всевъзможните плетива и фигури. Една много интересна техника за плетене на една кука е амигуруми.

Какво е Амигуруми?

Амигуруми е японско изкуство за изработване на плетени пълнени играчки на една кука. Те са колкото сладки, толкова и забавни за правене. Думата амигуруми представлява комбинация от две японски фрази: ami, което означава „плетено на една кука“ или просто „плетено“; и нуигуруми, което означава „пълнена кукла“. Често тя е с формата на животно или някакво фантастично същество, което най-добре може да се опише като kawaii, което означава „сладко“. Всичко това прави техниката амигуруми идеална за деца или за всеки, който обича носове с копчета и румени бузи.

Amigurumi много бързо стана много популярна техника за плетене, най-вече защото се разпространи и наложи на запад. Този вид кукли стават все по-предпочитани и интересни за различни възрасти хора. Предлагат се както готови, така и във вид на шаблони за самостоятелно изработване.

Какво ви е необходимо за Амигуруми?

Амигуруми е достъпна техника за плетене на една кука, на която могат да се насладят както начинаещи, така и опитни майстори. В нея се използват основни техники, които включват единичен шев, двоен шев и невидимо намаляване. Преди да започнете да плетете на една кука е добре да се уверете, че имате:

Прежда - Има много прежди, които се предлагат на пазара, но не всяка от тях е добра за плетене на една кука по техниката амигуруми. Работата с твърде пухкава прежда може да се окаже предизвикателство за вас (особено ако използвате малка кука), а размитите влакна могат да направят невидими детайлите на вашата кукла. Най-добре е за вашето амигуруми да използвате някоя от следните прежди:

100% памук и мерсеризирана памучна прежда. Тя е плътно предена, така че при нея не се виждат никакви влакна.


Мече от ЯрнАрт Джинс, изплетено от Ваня Бакчиева

Полупамучна смес (50% памук, 50% акрил). Тя е по-лека и може да се пере в пералня. В зависимост от това какъв е вашия проект, полупамучната смес може да бъде най-добрият избор. Не е толкова тежка, като например 100% памучна прежда, което означава, че шевовете няма да се извадят толкова лесно, дори и куклата, която плетете да е по-голяма
 

Акрилна прежда. Ако разполагате с по-малък бюджет, тази ще ви осигури най-добрия възможен ефект и резултат. Има обаче някои недостатъци - може да е влакнеста и да е трудно да се видят детайли, лесно да излезе от формата, ако не е зашита достатъчно стегнато.

Малка кука за плетене на една кука – За предпочитане е, ако не искате пълнежът на куклата да се вижда.Зайче от Стенли Кадифе Бейби, Мария Тодорова

Велурена прежда ( микрополиестер) - ако търсите пухкав ефект на своята играчка.

Пълнеж - силиконов пух или гранули ще придадат формата на вашата кукла и ще й вдъхнат живот.

Елементи за задвижване на куклите - Някои амигуруми кукли могат да се движат. Можете да използват различни средства като телчета, които да вградите в куклите и така да станат още по-интересни.

Камъчета - Ако искате да сте сигурни, че вашата кукла ще стои изправена, можете да използвате малки камъчета, за да разпределите тежестта върху нейното дъно.

Готови сте! Приятно амигуруми!