Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

 Светът е футбол и е най-доброто време да плетете на спокойствие. До 14 юли, се възползвайте от специалната отстъпка от 24% на всички наши кейкове с код euro2024  и направете това футболно първенство незабравимо.


Коприната и нейните разовидности

дата: 27/05/2021

КОПРИНАТА И НЕЙНИТЕ РАЗНОВИДНОСТИПродължаваме темата за коприната. Тук ще представим някои основни съвети за плетене и съхранение на копринени изделия. Ще говорим и за изкуствената коприна и нейните свойства. 
 

НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА ПЛЕТЕНЕ С КОПРИНЕНА ПРЕЖДАКоприната се цени заради нейната издръжливост, здравина, топлина и деликатност, както и заради способността й да поема всякакви цветове при оцветяване и така да се получат изящни разновидности. Плетенето с копринена прежда може да е бъде предизвикателство, но не се плашете. С подходящи инструкции и съвети можете да започнете да създавате и поддържате прекрасни копринени плетива. 
За да предотвратите захващането на нишки от копринената прежда за пръстите и ръцете ви, преди да започнете да плетете, намажете ги с крем. Защото коприната е здрава, но може да бъде и крехка.
За да не ви се схванат ръцете, докато плетете често спирайте и ги разклащайте за да премахнете напрежението. Причината за натрупването на такова е, че коприната е много хлъзгава и често при плетенето се влагат доста повече усилия, отколкото при друга вълна.
Плетена на една игла или по друг начин, обработената копринена прежда прилича на памука и може да бъде естествена, с груба текстура или стегната и гладка. Затова е много важно да изберете правилните игли, с които да плетете. Когато използвате меки копринени прежди, използвайте метална или алуминиева игла за да постигнете най-добри резултати. Изкуствените копринени прежди могат да бъдат плетени с по-малко хлъзгави игли – такива от пластмаса или дърво.
Коприната е много силно естествено влакно, но губи 20% от силата си, когато е мокра. Затова понякога е препоръчително да изперете копринените прежди преди да започнете за плетете, което обикновено е написано в инструкциите върху преждата.
Плетивата от коприна трябва да се перат много внимателно, за да удължите живота им. Поставете плетивото в леген с хладка вода, към която е добавено малко количество неалкален сапун или перилен препарат. Внимателно разбъркайте водата, след това изплакнете няколко пъти с чиста вода, за да премахнете напълно сапуна. Като цяло копринените дрехи се перат в студена вода, ръчно, без извиване и усукване, без използването на гореща вода или оцет, гладят се на средна до ниска температура от вътрешната страна.


ВИСКОЗНА  КОПРИНА

Район или изкуствена (дървесна) коприна е изкуствена материя, която се получава от регенерирана целулоза, получена от растителни източници. Разработена в края на 19 век, район или вискозата е първото изкуствено влакно, създадено от човека. Вискозата имитира не само коприна, но и вълна, памук и лен. Вискозните влакна, които приличат на коприна, често се наричат изкуствена коприна.
Районът се получава чрез разтваряне на целулоза и последователното превръщане на този разтвор обратно в неразтворима влакнеста целулоза. За тази регенерация се използват различни процеси или методи.
Районът е гъвкаво влакно със същите свойства на комфорт като естествените влакна. Може да имитира усещането и текстурата на коприна, вълна, памук и лен. Влакната лесно се боядисват в различни цветове. Тъканите от вискоза са меки, гладки, хладни, удобни и силно абсорбиращи, но не винаги изолират телесната топлина, което ги прави идеални за използването им в горещ и влажен климат. Вискозата често остава едно „не добре разбрано“ влакно. Тя не  естествена, но не е и синтетична. Има незаменими свойства, които осигуряват изключителен комфорт.
 

ИЗКУСТВЕНА КОПРИНА


Тези коприни са най-използвани поради ниската им цена. Наричани са и синтетични. Те  превъзхождат естествените по здравина и еластичност. Не гният, устойчиви са на изтриване и атмосферните условия, не се променят под действието на окислители, машинни масла и други.
Но синтетичните коприни не са хигроскопични и се наелектризират лесно като задържат статично електричество. поради тази причина дрехите, произведени от тях трябва да се преработват с антистатик като това определено е недостатък. Не са биоразградими.
Синтетичните коприни  не се променят под въздействието на алкални основи, но могат да се атакуват от киселини. Едно от най-популярните синтетични влакна е полиамидната коприна.
Полиестерните коприни също попадат в групата на синтетичните. Те имат голяма здравина в сухо и мокро състояние, еластични са, устойчиви са на действието на киселини, термоустойчиви са, но могат да се атакуват от основи. За да се багрят са необходими специални условия.

Естествена, изкуствена или вискозна, копринената прежда е неповторима по своята красота и свойства. Използвайте ги, като се запознаете добре с техните характеристики и спазвате правилата за тяхното съхранение. И творете – копринените прежди дават възможност за развихряне на вашето въображение и постигането на феерии от цветове и форми. Приятно плетене!