Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Как се плете ръкав на пуловер - Ако не знаете, запретвайте ръкави

дата: 08/02/2021

РЪКАВ НА ПУЛОВЕР


Много често ни се случва да плетем без да имаме описание, схема или подробно ръководство. Но, нали плетенето е творчество – оправяме се и дори от ръцете ни често излизат истински шедьоври.

Сега думата ни е за ръкавите – ако не сте се замисляли досега лесно ли е или трудн и сте плели само елеци, сега е време да помислите и направо да плетете. Ще ви е необходимо да знаете например как се плетат стеснени в китката ръкави, как да изчислите броя на добавените бримки, които са необходими за разширяване на ръкава и още куп други детайли. И ръкавите, както жилетките, могат да се плетат по няколко начина – от долу нагоре, от началото на ръкава до горната точка на билото, от горе надолу, от горната точка на ръкава до дъното му, напречно - от един страничен шев до друг. Има и най-различни ръкави – къси, три четвърти, дълги, прави, кимоно, прилеп, реглан.
 

ТЕХНИКА ЗА ПЛЕТЕНЕ НА РЕГЛАН РЪКАВ


За да се заемете с реглан ръкав, означава, че сте започнали да плетете реглан пуловер. След като сте направили необходимите изчисления и сте изплели горната част на обиколката на деколтето на този вид пуловер, трудната част за вас е приключила. Следва по-лесната - да изплетете регланните линии. Колкото по-дълги са те, толкова по-широк ще бъде самия пуловер - според това за кого го плетете. Първо измерете обиколката на гърдите. Задната регланна линия винаги се получава по-дълга, затова измерете предната.

Това става по специална формула: ½ от обиколката на гърдите делено на 4 плюс 7

И така, ако обиколката на гърдите е 130 см., половината е 65 см., съответно дължината на регланната линия става 24 см. При подмишниците (подрезите) се прибавят по 4 см. за да не стяга ръкава. Ако например във въшето плетиво на 1 см. има 2 бримки, това означава, че тези 4 см. ще са равни на 8 бримки. По толкова бримки добавяте, когато започнете да плетете от подмишниците надолу. Тази формула важи за възрастни и деца, по-високи от 80 см. За деца от 3 г. нагоре дължината на регланната линия е около 17 см., за жени с размер 42-46 - 20-21 см., над 46 - 25-28 см., за мъже - 33 см.


Ръкавите се плетат между двете регланни линии (предна и задна), като колкото повече бримки заложите, толкова, по-широки ще са ръкавите. Може например те да са 10. Плете се с обръч по кръга до подмишниците. След като стигнете до там, нанижете бримките на допълнителен конец. От него ги прехвърляте на обръч, отрязвате допълнителния конец и го махате. Бримките от подрезите, които са в плетивото, също трябва да бъдат нанизани на обръча, като това става с въртеливо движение. След като сте нанизали всички бримки и сте съединили ръкава с корпуса на пуловера, отрежете конеца и го издърпайте.

Започнете да плетете лицеви бримки на целия първи ред с работния конец. При подрезите те се плетат по нормалния начин.

При ръкава обаче, тъй като преди това бримките са плетени по кръга, при лицевите бримки иглата се промушва отпред (а не отзад както е при стандартните отзад).


При наддавките иглата се промушва отзад. По този начин продължавате и във втори ред.

В трети ред започвате да свивате – стигнали сте някъде до средата на подрезите. Бримките на подрезите са 10, разделяте ги на две по 5. Оплитате първите 4 бримки от едната страна и спирате преди 5-тата.

Целта е да свиете петата от едната страна и първата от другата, за да получите от тях една. Така ви остават по 4 бримки от двете страни.

Три бримки обръщате, като ги нанизвате на дясната игла и след това ги връщате обратно върху лявата. Отново прехвърляте първата и втората бримка върху дясната игла и с лявата промушвате отзад във втората бримка. Изнизвате двете бримки от дясната игла и промушвате втората на дясната игла. Правите кръстоска, така че втората бримка да минава отпред. След това я нанизвате на лявата игла. Двете бримки изплитате като една лицева. Връщате лицевата бримка на лявата игла. Отново изплитате две бримки като една лицева и така успявате да свиете направо две бримки. Продължавате с плетенето по кръга до края на реда.


Важно е да решите през колко реда ще правите свивките, в зависимост от това колко широк искате да е ръкава ви. Колкото по-широк, през толкова повече редове трябва ще са свивките. Ако ръкавът ви е много широк в частта на подмишницете, по-добре да правите свивките по-често за да се стесни постепенно. Ако сте решили да правите свивки през 5 реда - плетете по кръга още 4 реда лицеви бримки без никакви свивки. На петия ред правите свивки. Следват пак 4 реда, в пети отново свивки и т.н. докато стигнете до края на ръкава - ластика. При постепенното свиване, ще ви става все по-тредно да плетете на обръч. Затова можете да използвате техниката меджик лууп или да използвате чорапени игли. Ластикът плетете една лицева, една опакова бримка или две на две. Накрая завършвате плетивото със завършване на бримките.

Как ви се стори? Да, по-лесно е без ръкави, но пък с ръкави е по-топло. А сега все още сме в сезона, в който ни е нужно да си набавяме топлина с дрехи. Затова запретвайте ръкавите – сигурна съм, че имате такива, и започвайте. Няма как без тях. Успеете ли с реглан ръкавите, пред вас ще се открие необятният свят на ръкавите. Не прекалявайте, плетете ги само, ако има към какво да ги прикачите.