Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Полезно е да се знае - прежди

дата: 07/08/2019

ПОЛЕЗНО Е ДА СЕ ЗНАЕ -  прежди

Напоследък много фирми  предлагат биологични /органични/ прежди.
От органичен памук до биологична вълна, бамбук и други, този етикет се появява на всички видове продукти. Но какво наистина означава, и какви са ползите от използването на органични прежди?
Органични прежди означава, че влакната на преждата са произведени без употребата на изкуствени и синтетични химикали, като хербициди, пестициди и химически торове. Когато влакното идва от животно, то трябва да бъдат хранено с биологични фуражи и отгледано според биологичните стандарти. Преждите, преминават през процес на сертифициране, за да може дружеството да бъде в състояние да нарича прежди биологични /органични/. Казва се, че вълната им е сертифицирана в съответствие с USDA от акредитирани сертифициращи трети страни. В допълнение, изпридането е сертифицирано от глобални органични текстилни стандарти. 
Органичните прежди често се оставят в естественото им състояние, не се боядисват, но има и компании, които боядисват органични прежди. Нетоксичните, органични багрила са много по-скъпи от обикновените бои, така органично обагрени прежди може да струват доста по-вече от нормално обагрените.

Ако наистина се интересуватe от използването на най-екологични прежди, свържете се с производителя и да задайтe въпроси за това кой ги сертифицира, какви бои използват, дори и начина, по който животните се отглеждат.

Основни материали и прежди за ръчно плетиво
Публикуването на статията цели да разкрие пред начинаещите плетачи всички тънкости на плетаческото изкуство. Освен на стандартните, ще наблегнем и на малко познатите, поне у нас, нови техники на плетене. В днешно време у нас има десетки списания за жената, които включват разнообразни модели пуловери, жилетки, шалове, шапки и т.н. Напоследък се печатат разни издания, но това, което е наистина полезно е "Плетене" на Пам Алън издателство Алекс софт. Като цяло най-добре са тези, които си имат „плетяща“ баба, да им обясни коя плетка как се изработва /пък и в краен случай да оплете плетката/. А за по-сложните техники да не говорим. Ръчното плетене е много старо изкуство. Възникнало е в древността когато са плели ризниците на рицарите и рибарските мрежи. Явно е измислено от мъже, но е станало едно от най-популярните женски занимания. От грубо плетиво, лишено от всякаква елегантност и служещо само за топло облекло, благодарение на непрекъснатото му усъвършенстване ръчното плетиво днес е едно от не само желаните, но и необходимите „придобивки“ в гардероба на всеки. С малко труд, вкус и умение могат да се изплетат оригинални дрехи, различни от всички широко разпространени конфекционни модели. Да не забравяме и още едно добре известно предимство – плетенето е и вид терапия, или както се казва, лекуване на нервите. Това не може да го разбере само човек, който никога не е пробвал да плете. Обяснението е много просто – следейки схемата за плетене и броя на бримките, не сме в състояние да мислим за нищо друго. Така оставяме назад всекидневните проблеми и неприятности и, макар и за час, се откъсваме от сивотата на околния свят. Какво става, ако не внимаваме и не мислим за плетката? Ами после разплитаме. Повярвайте ни, това далеч не е приятно. Но да започнем с основата на ръчното плетиво – използваните видовете прежди и инструменти за плетене. За тези, които не са запознати, държим да споменем, че у нас вече се предлагат всякакви вносни инструменти и материали за ръчно плетиво. Доскоро ги гледахме само по лъскавите списания и със затаен дъх чакахме някой да замине за чужбина, за да ни донесе например качествени куки.

Магазинът, който бихме ви препоръчали, и в който ще намерите игли за плетене и почти всички описани тук материали, и то с най-високо качество, е магазин Стенли . 

Видове прежди

Най-важното разбира се е преждата. На пазара се предлага изключително многообразие – от естествена вълнена, през памучна до всякакви видове ефектни прежди, както родно производство, така и вносни. Преждата за ръчно плетиво може да бъде от една, две и повече нишки, задължително трябва да бъде мека, обемна и лека. 


Ето някои видове прежда, които се предлагат на нашия пазар:
 • Естествена вълнена прежда. Получава се от вълната на обикновена, местна порода овце. Има много здрав и издръжлив конец. Изплетените от нея дрехи топлят много, но имат един основен недостатък – преждата не е омекотена. От бабини рецепти се знаят начини за омекотяване и избелване на вълната.
 • Мериносова прежда. Получава се от вълната на мериносовите овце и има много фин и мек косъм, поради което с нея се плете гладко и лесно.
 • Ефектна прежда. Произвежда се, както от изкуствени прежди /полиестер, полиамид/, така и от памук. Много приятна за носене.
 • Ангорска прежда. Получава се от ангорски зайци и е особено мека и лека. Използва се главно за плетене на бебешки дрешки. Освен заради мекотата „бебешкото“ приложение е свързано с още едно свойство – поема 2 пъти повече влага от вълнената и 4 пъти повече от памучната прежда, преди да започне да създава усещането за влага.
 • Памучна прежда. Памукът, наречен още „бялото злато“, е най-старото познато растение за добиване на прежда в света. Расте в тропичния и субтропичния климатичен пояс, чист и естествен продукт е и не предизвиква алергии. Може да поема достатъчно влага и е особено проветрив. Предизвиква изравняване на температурата, поради което дреха, изплетена от памучна прежда, е приятна за носене и през горещите дни. Качествената памучна прежда е пенирана, мерсеризирана и газирана, което придава силен блясък, мекота, обем и висока устойчивост. Предлага се в най-разнообразни разцветки и е подходяща, както за бебета и малки деца, така и за възрастни – особено за хора, чувствителни и поддаващи се на алергия.
 • Онде ефектна прежда. Машината, на която се прави е български патент. Ондето бива памучно, вълнено и смесено. При подходяща дебелина се плете и на машина.
 • Букле. Ефектна прежда с неравномерни, подобни на примка удебеления, усукани на тънък конец-основа. Плетката става обемна, мека и топла. Колкото по-големи са удебеленията, толкова „по-гъста“ ще стане плетката.
 • Плюшена прежда. Ефектна прежда, съставена от памук и синтетични материали. Има къси косъмчета, които придават мек, „кадифен“ вид на плетката. Подходяща е за всякакви плетки.
 • Прежда-фитил. Ефектна прежда, изработена от един кат слабо усукана мека прежда. Плетката е особено ефектна, когато се съчетае с „огнена“ прежда.
 • Огнена прежда. Ефектна прежда с неравномерно разположени малки, фитилообразни удебеления, много често с цвят, различен от този на конеца-основа.
 • Блестящи и ефектни прежди. Списъкът на ефектните прежди е безкраен. Естественото „изключение“ е единствено копринената прежда, защото повечето блестящи прежди са изработени от химично създадени влакна.
 • Изкуствени прежди. Всички полиестери, полиамиди, акрили и др. Видлон или чорапена прежда също спада към изкуствените влакна. Изполва се в плетенето на терлици, чанти, изтривалки и други тъкани, където основното изискване към влакното е да бъде здраво и много износоустойчево.
 • Камилска вълна. Има лек естествен блясък. Не може да се боядисва, поради което за предаване на друг цвят се смесва с друг вид прежда. Тъй като много си прилича с вълнената прежда, често се усуква с нея. 
 • Лурекс. Нарича се още ламе и е съставена от полиестерна прежда, покрита с много тънък метален с различни ефекти слой. Често за придаване на по-голям ефект се комбинира с друга, не блестяща прежда.
 • Меланжирана прежда. Наименованието идва от френската дума „melange“, която означава смес. За производството на меланжираната прежда, преди усукването й се смесват влакна с различен цвят.
 • Мохерна прежда. Ангорските кози имат дълга, мека, къдрава козина. Мохерната прежда се изработва от козината на млади ангорски козички. Тя не се сплъстява, но не е достатъчно трайна и устойчива на носене. Поддава се на боядисване, поради което може да се намери във всякакви разцветки.
 • Мулине. Наименованието идва от френската дума „mouline“, която означава усукване. Преждата е съставена от две или повече различни по вид или цвят влакна.
 • Копринена прежда. Копринената прежда бива два вида. Изкуствена и естествена.Изкуствената бива полиестерна, полиамидна, полипропилен, ацетатна, вискозна. Последната е най-близко до естествената. Получава се чрез химическа обработка на натурална суровина. Такова влакно е вискозата. Произвежда се от течни разтвори на природна целулоза - от дървесината на бор, ела, стъблата на някои растения или отпадъци от преработката на памука. Вискозното влакно е меко, приятно на пипане, разтяга се много, мачка се, здравината му се намалява при мокрене. С копринена прежда трябва да се плете по-стегнато, защото още при първото пране частите се разтеглят. Определянето броя на бримките и редовете става, след като изплетената проба (10х10 см) се изпере и чак тогава се измерва. Обикновено се среща в смес с памук и лен. Естествената коприна е белтъчно (протеиново) влакно, добивано от пашкула на копринена буба. Копринените фибри имат форма на триъгълна призма със заоблени върхове. Това отразява светлината под различни ъгли, давайки на коприната естествен блясък. Тя има нежна и мека текстура, която не е хлъзгава, за разлика от някои синтетични тъкани. Коприната е една от най-здравите тъкани, но загубва до 20% от силата си, когато бъде намокрена. Тя има добра влаговъзвращаемост, достигаща до 11%. Здравината й може да бъде отслабена при наличието на силна слънчева светлина. Освен това е много приятна, както за носене, така и за плетене.

Пране 

 • Основно важно правило при пране - изкуствените прежди се отпускат, а естествените се свиват.
 • Ръчното плетиво се пере ръчно, суши се на атмосферни условия.
 • Препоръчително е ръчното плетиво да се пере със специалните препарати за пране на плетени дрехи.  Обикновено те са течни, ароматизирани и са комбинирани с омекотител и антистатик.
 • Основно правило е плетивото никога да не се накисва, защото това ще доведе до по-бързото сплъстяване на преждата. Най-добре се пере в хладка вода, без да се трие и четка.
 • След изпирането дрехите не бива да се извиват. Изцеждането става чрез стискане.
 • След това плетивото се слага между две хавлиени кърпи, навива се на руло и се натиска.
 • В случай че плетената дреха може да се пере в пералня, препоръчително е това да става с хладка вода.
 • Плетените дрехи не трябва да се търкат със сапун. Може да се ползва силно разпенен разтвор от сапун.
 • Дрехите никога не се сушат на слънце, защото тогава те става твърди и се степват. Пуловерите от прежда “ангора” често пускат косъмчета. Сложете ги в полиетиленов плик и ги дръжте 3-4 дни в хладилника. Косъмчетата няма да падат.
 • Ленени материи след прането трябва да се изсушат напълно, после се овлажняват и се гладят с много силна ютия от опаката страна.
 • Плетивото от фина прежда (мохер или ангора) се пере в хладка вода с мек перилен препарат, без да се мачка. След като се изплакне, се поставя върху една или последователно върху няколко хавлиени кърпи до окончателното изсъхване. Накрая косъмчетата се разресват с мека четка. 

Сушене

При сушенето плетивата трябва да се поразтегнат, за да заемат правилната си форма. Памучните пуловери например леко се свиват и се налага тяхното разтегляне, докато са още влажни. Ако частите на дрехата са изплетени от различни цветове, препоръчително е поставянето на сухи кърпи между предницата и гърба и в ръкавите например, за да не се оцветят частите една от друга. Никога не сушете ръчното плетиво в сушилня!
Основни правила за пране и сушене на облекла, изплетени от най-често използваните прежди. Облеклата, изплетени от естествена памучна прежда, могат да се перат дори до 60 С. Въпреки всичко първо погледнете обозначенията на етикета на преждата. Използва се само специализиран препарат за плетива. Тъй като памукът поема много вода и след намокрянето дрехата става много тежка. Естествената коприна не е еластична, поради което се разтяга още при първото пране. Както вече споменахме, изплетената проба на бримките трябва първо да се изпере и изсуши и чак тогава да се преброят бримките и редовете. Дрехите, изплетени от копринена прежда, винаги се перат отделно и с колкото се може по-малко движения. Изплакват се с голямо количество студена вода. Изцеждат се внимателно и се сушат в легнало положение върху хавлиена кърпа.