Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

 Светът е футбол и е най-доброто време да плетете на спокойствие. До 14 юли, се възползвайте от специалната отстъпка от 24% на всички наши кейкове с код euro2024  и направете това футболно първенство незабравимо.


Полезно е да се знае – аксесоари

дата: 11/06/2019

ПОЛЕЗНО Е ДА СЕ ЗНАЕ –  аксесоари

Игли и помощни материали

Голямо значение при плетенето имат иглите. От тяхното качество до голяма степен зависи плетивото да бъде гладко, чисто и равномерно. За направата им се използват различни материали – алуминий, пластмаса, бамбук или друго дърво.

За правилно и удобно плетене голямо значение има върхът на иглите. Погледнати отстрани, те трябва да имат добре очертан връх, но не много остър, защото игли с остър връх разцепват конеца, което затруднява плетенето. Игли с тъп връх също не са за предпочитане, защото с тях се плете бавно и неправилно, а освен това те разширяват бримката. Иглите трябва да са гладки и излъскани. Незабележими грапавини по повърхността им пречат на конеца да се плъзга леко, косъмчетата на преждата се пречупват, вследствие на което се получава некрасива плетка. Според дебелината иглите се делят на номера (от 2 до 10), които съответстват на диаметъра на иглата. Така например игли номер 2 са с диаметър 2 mm, номер 5 – 5 mm, и т.н. Дебелината на иглите трябва да отговаря на дебелината на преждата. В противен случай се получава лоша плетка – много сбита, когато с тънки игли се плете дебела прежда, или неравномерна и рядка, когато с твърде дебела игла се плете тънка прежда. Основното правило е дебелината на иглите да бъде два пъти по-голяма от дебелината на конеца. Казаното дотук важи за всички видове игли – две игли, обръч и пет игли. Лошите некачествени игли ще Ви развалят удоволствието от плетенето и ще го превърнат в мъка. Автомонтьорите например не могат да работят с некачествени инструменти. Затова купувайте само качествени игли.

Да видим сега какви материали за плетене се предлагат на нашия пазар.

Алуминиеви и пластмасови игли с номера от 2 до 10, с дължина 30–35 см. Използват се основно за плетене на пуловери, жилетки, шалове и т.н.

Алуминиеви или никелирани обръчи с дължина 80 см и номера от 2 до 10. Използват се предимно за избягване на ръбове при плетене на пуловер, например, при плетене на облекла с кръгла плетка, на детски полички и др. По-удобно е да се плете с обръч и когато плетката е съставена от големи части. Специално за изработване на биета има обръчи с дължина 40см.

Петте игли също могат да са никелирани или изработени от алуминий. Дебелината им е същата като на другите видове игли, а дължината им – 15 или 20 см. Използват се предимно за плетене на чорапи, някои видове шапки и плетени кукли. Бабите ни плетат чорапи на игли с един извит връх, но на пазара вече се предлагат и пет игли с два остри върха, подобни на обикновените игли за плетене. Мнението ни е, че те са далеч по-удобни. Може би е въпрос на навик... Четири от петте игли служат за разпределяне на бримките на плетката, а с петата се плете.

Помощните игли са малко познати у нас, което не означава, че не се предлагат на пазара. Има два вида помощни игли – прави и с чупка. Особено удобни са при плетенето на осморки и други подобни плетки, при които няколко бримки трябва да се оставят пред или зад плетката.

Уредът за изчисляване на бримките е изключително практично помощно средство. С него може да се изчисли, например, с колко бримки в повече ще трябва да се плете за размер 48–50, ако моделът, по който работим, е с размер 38–42. С него е по-удобно и броенето на бримките и редовете на пробата с размер 10х10 см – основно правило преди започване на плетенето. И още едно удобство – рядко на обръчите и петте игли са написани номерата им. Веднъж извадени от опаковката и събрани на едно място с други игли, много трудно е различаването на номера им. Именно уредът за изчисляване на бримките има и специални отвори, чрез които много точно може да се определи дебелината на иглите.
До кой ред на схемата сме стигнали? Този въпрос може да се избегне, ако използвате специалния шаблон за следене на схемата. Той е съставен от три подвижни рамена, които позволяват точното фиксиране на редовете.

Маркиращите халки, предпазителите за иглите и пръстенът за броене на редовете са допълнителни аксесоари, без които можем. Те обаче са изработени, за да улеснят работата ни. Маркиращите халкички са с различна големина и цвят и служат за по-лесно и бързо броене на редовете и бримките по време на плетене, както и за отбелязване на специални бримки. Пръстенът за броене на редовете пък се „нанизва“ на иглата и при изплитането на всеки ред просто се нагласява следващото число. Така във всеки един момент ще знаете точно колко реда сте изплели. Пръстените се предлагат също с различни цветове и големини – заради различната дебелина на иглите. Специално за плетене с обръч има „висящи“ халки със специална кукичка, за която халката се окачва за обръча. Когато приключите с плетенето за деня, в някои случаи, особено когато се плете с голям брой бримки, те се изнизват от върха на иглата при прибирането на плетката. За да нямате такива неприятни моменти, купете си предпазители за игли. Подобно на капаче, те се слагат на върха на иглата и предотвратяват изнизването на бримките.

Безспорно за крайния вид на плетката голям принос има сглобяването на отделните части. Най-често това се прави с обикновена игла с по-голямо ухо. На пазара вече се предлагат и специални игли за сглобяване на детайлите на плетивата. Те са с различна дебелина, дължина и големина на ухото в зависимост от дебелината на преждата. Върхът им е тъп, за да не се разделя конецът при прокарването му през бримките.

За „разрошване“ на слегналата се след плетене и след пране плетка от мохерна или дългокосместа прежда се предлагат специални гребенчета и четки. Колкото и странно да звучи, убеждаваме се за какви дребни, но не маловажни детайли от плетаческото изкуство са помислили чужденците. Защото за български производител на такива „дреболии“ все още не сме чували.

Грижа за плетивото
За да може ръчно изплетените дрехи да се ползват по-дълго време, трябва да се спазват някои правила за пране и съхранение. Първото и най-важно условие е да се обърне внимание на всички символи, обозначени на самата прежда. Така например, ако има символ, съд с вода и 30 градуса, това означава, че плетката трябва да се пере на ръка, зачеркната окачена дреха означава че е препоръчително да не се увисва плетивото. Ръчно изплетените дрехи трябва да се сушат винаги в легнало положение и никога на преки слънчеви лъчи. Силната слънчева светлина може да избели цветовете на преждата или да им придаде жълтеникав оттенък.