Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ
Как се плете на две игли?

Първи бримки на две игли

дата: 12/04/2020

Искаш да се научиш да плетеш, но не знаеш от къде да започнеш? Не е трудно.
Ти си на правилното място, където ще намериш нужната информация.

 

Видове игли


При плетене на две игли е добре да се използват леки, добре полирани игли. Върхът не бива да бъде нито много остър, за да не „ разцепва“ преждата, нито много тъп, за да не затруднява прехвърлянето от едната игла върху другата. Плете се на редове, които се започват от дясно на ляво. Накрая на реда плетивото се обръща и се плете пак отдясно наляво.
   За плетенето на модели, които имат цилиндрична форма ( шапки, ръкавици, чорапи и терлици), а също и при някои модели с кръгли плетки се използват 5 игли. С тях се плете в кръг също отдясно наляво.
 Обръчът е удобен при плетене в кръг на поли и рокли, тоест във всички случаи, когато дрехата има цилиндрична форма, но е с по-голям брой бримки. Обръч може да използва вместо две игли и при плетене на обикновени модели. За по-кратко обяснение използваме термина „две игли“, който включва и плетенето с обръч, не в кръг, а на редове.

  
Иглите са с различна дебелина. Номерът на иглата съответства на диаметъра ѝ в милиметри ( например игли №3.5 имат дебелина 3.5мм). Дебелината на иглите се увеличава с 0.5мм ( номер 1.5, 2, 2.5, 3 и тн.), а при някои производители и през 0.25мм. Най-често употребявани в традиционното плетене са иглите с дебелина 3 – 4.5. Игли с номер 7 и нагоре се използват при плетенето на дебела, обемна прежда.

Освен по диаметър иглите се различават по материал и дължина – могат да бъдат алуминиеви (най-стандартни), поцинковани, дървени (бамбукови – най-комфортни), пластмасови ( по-бюджетно, но и по-безопасно предложение). Стандартната дължина е около 30см като може да се ползват и по-къси за плетене на шалове или бебешки плетива.

При обръчите може да варира и дължината на кордата – 80см е стандартната дължина(ТУК) като може да бъдат и малко по-къси ( 40см) за биета и шапки (ТУК) . Има и много къси, подходящи за плетене на чорапи ( ТУК)

   Номерът на иглите се избира в зависимост от дебелината на преждата, с която ще се плете. Иглата трябва да е почти два пъти по-дебела от конеца. Може да се ориентирате за препоръчтелната дебелина на иглите на етикета на преждата или, ако пазарувате онлайн, в описанието ѝ.  Ако използвате по-малки номера от препоръчаните, ще се постигне по-сбита плетка и по-голям разход на прежда. Съответно, ако изберете по-голям номер, плетивото ще стане по-рехаво и ще употребите по-малко прежда.

Положение на ръцете при плетене на две игли.


Когато се плете на две игли, най-подходящото положение на ръцете е онова, при което те не се уморяват лесно, тоест когато ръцете висят свободно от двете страни на тялото, свити в лактите една към друга. Иглите се държат с края на пръстите и се опират на дланите. С пръстите на лявата ръка се избутват бримките към върха на иглата, а с дясната се изработват бримките. Ако пък сте левичари, го правите огледално.
  При плетенето на две игли у нас са познати два основни начина: плетене на врат и плетене на пръст. Когато се плете на врат, конецът минава през врата, придържа се леко с пръстите на лявата ръка и се направлява с палеца на лявата ръка. При плетене на пръст, конецът преминава между пръстите на лявата ръка и се премята през повдигнатия ѝ показалец


  Срещат се и други начини на плетене, които са разновидност на основните. Съществена разлика между двата основни начина на плетене се проявява в посоката, в която са наредени бримките на лявата ръка, преди да се започне редът: при единия начин бримките са завъртяни надясно, а при другия – наляво.
 

Заплитане


Съществуват различни начини за заплитане на плетивото – единично и двойно, с един или два конеца, на една или две игли. Важно е да се избере онзи начин, който ще се съчетава добре със избраната плетка.  Днес ще разгледаме единичното заплитане.

 Единично заплитане с един конец ( фиг 3) Конецът, който идва от кълбото, минава пред малкия пръст на лявата ръка, зад безименния и се премята през палеца отляво надясно. Свободният край на преждата се хваща с дясната ръка. С иглата се боде в образуваната примка около палеца отвън, отдолу нагоре, конецът намята върху иглата и палецът се освобождава. Конецът се прихваща отново от палеца и действието се повтаря.
  Единичното заплитане обикновено се прилага, когато допълнително ще се плетат биета на предниците и гърба, защото от нанизаните по този начин бримки, много лесно и почти незабележимо се изваждат нови бримки.Това движение се повтаря толкова пъти, колкото бримки желаете да заплетете.
 

За ваше улеснение заснехме и видео урок