Scrol to top
TOP

FREE DHL EXPRESS shipping in the EU* for orders over 155 euro


Merino wool

Merino wool

date: 01/02/2021

ПРОИЗХОД


Знаете ли, че мериносовите овце натрупват по около 5 кг. руно за една година? А преди време такава овца постави рекорд. Избягала от стопаните си, скитала 6 години и натрупала 40 кг. руно - почти 5 пъти над нормалното. Това било опасно и за здравето й. Хората я намерили и я спасили, като я подстригали.

Вълната се използва в облеклото отдавна: първобитният човек носил вълнени кожи от диви овце; после хората започнали да отглеждат овце за вълна и за храна и селективно да развъждат мериносови. Първоначално те се развъждат в Испания. Високо ценени заради фината им вълна, селекционери успели да получат от тях още по-фина. Мериното играе важна роля в международната мода. Заради устойчивостта си, тя се използва за военни униформи и работни облекла. Модният й бум е след Първата световна война - Коко Шанел показа рокля от фино вълнено трико. „Новата визия“ на Кристиян Диор използва много вълна - символична реакция срещу недостигът на войната. Ив Сен Лоран печели първа награда в Париж, категория рокли, а Карл Лагерфелд - категория палта. Мериното постепенно става предпочитано за всякакви дрехи. Днес модните дизайнери, производители на вълна и текстил продължават да правят качествени дрехи от мерино и да информират за нейните естествени предимства.


 

11 ПРЕДИМСТВА НА МЕРИНОСОВАТА ВЪЛНА


Терморегулира
Мериносовата вълна е естествената „модна система“ за регулиране на климата. Дишащите й качества осигуряват изключителен комфорт. Идеална е за целогодишно облекло.

Охлажда
Когато е горещо, влакната абсорбират влагата от тялото и ги изпаряват извън тъканта. Това осигурява хлад и приятно усещане.

Затопля
През зимата влажните пари пък се кондензират във влъкното и отделят топлина. Това осигурява приятно и топло усещане.

Устойчива на миризма
Мериносовата вълна абсорбира всички миризми и ги освобождава само при пране. Без значение колко е горещо, през целия ден вие се чувствате свежи. Дрехата от мериносова вълна няма да мирише, както е при памука. Не е нужно да я перете всеки път след носене. Просто я закачете на открито и на следващия ден отново й се насладете.

Бързо съхне
Мериносовата вълна е изключително фина тъкан, която лесно съхне. Такава дреха ще е суха много преди всички други. Просто я изсушете в машината, в легнало положение или поставена на закачалка и за нула време тя е готова пак за облечане.

Устойчива на гънки
Еластичните свойства на мериносовото влакно го правят изключително устойчиво на гънки. Ако закачите ризата си да виси, можете и да не я гладите. Когато мериносовата ви дреха е натъпкана в куфар, просто я закачете да виси за половин час и готово. Тези дрехи са най-добрият ви спътник по време на пътуване.

Може да се пере
Естественият защитен слой на вашата мериносова дреха предотвратява попиването на петна. Когато обаче е мръсна, изперете я на ниска температура.

Не ви сърби
Когато говорим за вълна, сигурно си представяте онзи пуловер от баба, от който много ви сърби. При мериносовата вълна не е така - супер фините й влакна са с дебелина само 17 микрона. За сравнение - човешката коса е между 60 и 180 микрона. Това означава, че мериносовата вълна е по-еластична и от нея не ви сърби изобщо.

Здрава е
Тя е 6 пъти по-здрава от памука. Всяко влакно може да се огъне над 20 000 пъти, а памукът се къса след 3 200 път.

Не предизвиква алергии Мериносовата вълна е перфектна за хората със стил, но с чувствителна кожа. Изследванията показват, че носенето на такива дрехи намалява чувствително симптомите на екзема в сравнение с другите тъкани.

Устойчива на ултравиолетови лъчи
Естествената UV бариера на тъканта ви предпазва от радиацията на слънцето за разлика от синтетиката и памука.

Е, сигурно вече сте убедени: мериносовата вълна е вашият избор. Нашите предложения може да разгледате в категорията Мерино Вълна

NEW PRODUCTS

see products