Quick Access

Прежда Стенли

 
  0
Моята кошница

Няма добавени продукти в кошницата.

 • Топ 5 на моите най-любими прежди за есенно плетене


  В края на лятото и преди първия учебен ден съм на вълна есенни проекти за плетене . Веднага в съзнанието ми изпъкват най- сполучливите изплетени и носени с удоволствие блузи , жилетки , шалове и шапки от миналия сезон .  Равносметката показва , че плавният преход от памук към вълна е възможен , благодарение на чудесните продукти от обемен трикотажен памук серия Кенди и " студената " австралийска мерино селекция , която участва в Мерино бебе и Панакота.

  1. Панакота 50% австралийско бейби мерино 50% акрилни влакна
  Моят абсолютен фаворит с артистичните си цветови комбинации , многослойна структура и удобство за плетене с една кука и две игли. А какъв комфорт   - допир като памук, а има сгряващ ефект, когато се захлади.

  2. Кенди и Бебе Кенди - най-мекият и нежен памук в красиви цветосъчетания . Всяко Кенди може да се допълни с Бебе кенди за по-голям проект или за обогатяване на палитрата. Подхожда леки блузки и жилетки. Колко приятно бе да се загърна с шал от Кенди на представление  на Античния театър !

  3. Бейби мерино  - класическа многослойна пресукана прежда с оптимална дебелина за нежно плетиво -детски и дамски блузи , жилетки , пуловери , наметки , шалове , бейби одеалца .Съставът е като на Панакота , но структурата , обема и термоизолиращите свойства са различни .  50% австралийско бейби мерино 50% акрилни влакна

  4. Тирамису  - гладка смес от мерино вълна , мек памук и акрилни влакна. Идеална за преходния сезон , когато имаме нужда от лека жилетка , наметка или пуловер. Супер подходяща материя за алергични и деликатни кожи. Чудесна възможност да се комбинират едноцветни и многоцветни варианти.

  5. Еко креатив котон  -моят фаворит за есенни чанти , ранички и килимчета. Рециклиран памук, оформен като широка лента , който лесно и бързо се плете с една кука , а изделията стоят стабилни по форма и здравина.


  Е , есенният гардероб вече е планиран .

  А има и толкова нови прежди за опитване ...

  Елена Андонова

 • Обновени цени на доставка  От днес цената на пратките до офис на Еконт става 3.6лв.
  Увеличението е в следствие на в промените в закона за пощенските пратки. Винаги сме се стремяли да предлагаме най-добри условия за доставка, затова от Понеделник добавяме и към всяка пратка на Еконт СМС известяване.

  Другите услуги за момента остават без промени.

  Благодарим за доверието.

 • Празничното ни работно време

  Празничното ни работно време на предстоящия празник 06.04.2019/Понеделник/ - Гергьовден:
  Склад / Пловдив, бул.Академик П.Динеков 10/ и интернет магазин -  Почивен ден;

  Поръчки в интернет магазина ще се приемат без прекъсване на www.pleta.bg.

  Магазин Стенли / Пловдив, бул. Васил Априлов 11/ - 10:00 - 15:00 часа

  Весело посрещане на празника!

 • 10 бързи въпроса за мартениците


  1 .Що е то МАРТЕНИЦА ? 

  Мартеницата, известна също като мартинка, марта, мартичка, гадалушка, кичилка, е обредна украса от усукани конци, които се слагат на 1 март за здраве. Мартеницата е малко украшение , изработено  предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ­– бяло и червено, с което българите се закичват всяка година на 1 март – празника Баба Марта .

  2. Къде е разпространена?

  Този обичай е характерен за Балканския полуостров и се е превърнал в балканска традиция. Той присъства в Румъния и Молдова , където мартеницата се нарича mărţişor  / мърцишор/. С мартеници се закичват и в българските етнически територии, останали в пределите на съседните страни – Западните покрайнини , Република Македония (наричана мартинка), Северна Гърция (марти) и областите Голо Бърдо и Преспа в Албания (моняк). Като цяло мартеницата е позната на по-голямата част от населението на Балканите, но главно българите са успели да я превърнат в предмет с обредно-художествена стойност, който с годините добива все по-голямо значение, като се вписва в културния живот на страната.

  3. Знаете ли , че ...?

  Мартеницата е вписана в представителния списък на ЮНЕСКО за елементи на нематериалното културно наследство на човечеството , номинирана от България , Румъния и Македония  .

  4. Какво символизират червеният и белият цвят ?

  В класическия си вид мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено  – кръв, живот; бяло – чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден  билки.  В Шоплука и Мелнишко вместо бял конец в мартеницата се вплита син конец (против уроки), а в Родопите се слагат още няколко цвята.

  5. Как се прави най-автентичната мартеница Пижо и Пенда ?

  Вземате един бял и един червен конец – по възможност вълнен. Завързвате двата конеца един за друг. Молите приятел да държи единия край на конците, вие хващате другия (ако няма кой да помогне, връзвате края за нещо). Опъвате конеца и започвате да пресуквате между пръстите, само в една посока. Въртите конците, докато, като отпуснете малко, не започнат да се увиват един с друг, и то на ситна шарка. Внимателно събирате двата края и отпускате. Ширитът е готов. Вземате един картон с размери 5 на 6 см. Сгъвате го на две. Започвате да увивате бялата или червената прежда около него, така че от единия край да е сгънатото, от другия не. Увивате колкото пъти искате. Колкото са повече обиколките, толкова по-дебела е Пенда. Накрая режете конеца. Прекарвате пресукания конец през сгънатата част на картона. Режете с ножица увитите конци на мястото, където не е сгънат картонът. Така се получават ресничките /пискюл /. Издърпвате внимателно картона и връзвате двата края на ширита. След това с друг конец или с част, отрязана от ширита, връзвате по-надолу, за да оформите глава. Така последователно може да оформите ръце, крака и Пенда или Пижо е готов.


  6. Къде са корените на обичая ?
  Няма еднозначен отговор на този въпрос , защото съществуват множестно митове и легенди , но малко  писмени доказателства .

  Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта, митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканите, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийската и елинската античност.

  Ранните писмени извори, отнасящи се до трако-елинската древност, назовават предците на мартениците ейресионе (от erion – вълна на старогр.) Те представляват клонки, които са накичени с бели и червени вълнени конци. Според византийската енциклопедия Етимологикум магнум (около 1150 г.) ейресионе са украсени не само с червени и бели конци, но и със сушени плодове. Макар и сравнително късна, енциклопедията съдържа сведения от доста по-ранни произведения. Самата ейресионе е носена обичайно на поне един от празниците в чест на Аполон, възнинали по подобие на празниците на Дионисий . Сред най-ранните извори за правене и носене на ейресионе е римският автор Лутаций Плацид , живял по времето на император Теодосий  I (379 – 395), който е оставил описание, в което клонче с вплетени червени и бели нишки се носи на празник посветен на богинята Атина Палада .  В първомартенските обреди някои изследователи виждат следи от ритуали, свързани с посрещането на древноримската Нова година, настъпвала на 1 март. Те се изпълнявали в чест на бога Марс , на когото е наречен и месец март. 

  В началото на 20 век сред етнолозите в България се разпространява и теорията за прабългарския произход на обичая и връзката с мита за Завета на хан Кубрат .

  7. До кога се носят мартениците ?

  Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта .  След това се поставят на дърво или под камък. В последния случай по тях може да се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки , годината ще е плодородна и удачна. Друг обичай е мартениците, носени до първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България традиционно се виждат окичени с мартеници дървета и храсти. Друг обичай е мартениците да се носят , докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво. В някои краища на България  с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река  " че да върви, както тече реката“.

  8. Коя мартеница носи късмет  ?

  Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници.

  Най- ценни са ръчно изработените мартенички от автентични материали - вълна , памук и дърво .Може да включват мънисто , сушен плод , семена ,цвете или паричка. Всичко друго , което се среща по многобройните сергии е предмет на необразовано търговско въображение и често е откровен кич.

  9. Съвместим ли е този обичай с християнството ?

  Много спорове поражда широкото разпространение на този фолклорния обичай с езически корени в България . Мнението на представители  на Българската Православна Църква варира от пълно отрицание и опити за забрана до снисходително приемане , поради огромната популярност и радостна празничност на мартеничния обред. Вероятно чувството за мярка е най- добрият съветник на всеки съвременен родител , когато възпитава децата си в християнските добродетели , запознавайки ги с фолклорните традиции на българския народ.

  10. Къде и кога е присъствала мартеница на световна интернет платформа  ?

  По повод Баба Марта на 1 март 2011 г., чрез приложението си Google Doodle, логото на търсачката Google е изписано с преплетени бели и червени конци и е разкрасено с червен и бял пискюл

  Весел Празник !

 • Цвят на годината 2019

  Цветът на 2019 ще е жив корал Living coral , обяви институтът Пантон.
  Номерът на цвета според тяхната класификация е Pantone 16-1546 .

  Дружелюбна и духовна, ангажиращата природа на PANTONE 16-1546 Living Coral приветства и насърчава безгрижната дейност.Символизирайки нашата вродена нужда от оптимизъм и радостни изживявания, PANTONE 16-1546 Living Coral въплъщава стремежа за полет на въображението.

  Представлявайки сливането на природните и дигитални представи в съвременния живот, PANTONE Living Coral е цвят, който произлиза от  естествената ни среда и в същото време показва оживено присъствие в социалните медии.

  Този цвят е трептящ, мек, обгръща  с топлота и грижа, разказва Лори Пресман, вицепрезидент на "Пантон". Чудесно се комбинира със златни отблясъци , тропически водни тюркоазни нюанси , телесни тонове .


  Живият корал е естествен избор за цвят на плетящите хора , които извличат удоволствие от процеса на плетене и се вдъхновяват от жизнени ,топли и романтични багри .

  Какво по - добро за предстоящия пролетно - летен сезон от нежния и жизнеутвърждаващ допир на естествен памук, коприна или лен в коралови нюанси , вплетени в ажурни дантели или приковащи окото аксесоари - брошки , шапки , чанти , колани , едри модни бижута ?

  Идеален , макар и неочакван цвят за домашен текстил , който може да обнови традиционно харесваните розови и червени нюанси на възглавници , килими , одеяла , плетени рамки и ретро украси .


  И ние от ПЛЕТА .БГ сме влюбени  в  кораловата гама. Предлагаме я в много от  преждите  СТЕНЛИ  .

  Намираме я в  Кайро, Бомбай, Кенди, Кенди Опал, Хавана, Лилия, Коприна класик, Коприна лято, Деним, Голф, Катрина, Лен, Мерино бебе, Макарони, Мерино лента и т.н.

  Вярваме , че и Вие ще откриете любим нюанс на прекрасния коралов цвят и ще преживеете магични мигове на плетене и мечти с нашите прежди .

  Щастливи плетки през 2019 година !

 • Lost in time от Панакота

  Lost in time shawl изпълнен от 1 брой Панакота, която може да откриете ТУК

  Цялата схема с превод на български - ТУК

 • Работно време на Статекс ООД около коледните и новогодишни празници

  Уважаеми клиенти,

  Работното ни време по коледните и новогодишни празници ще бъде:

  • 24.12.2018г. (понеделник) -                Бъдни вечер. Почивен ден;
  • 25.12.2018г. (вторник) -                      Коледа. Почивен ден;
  • 26.12.2018г. (сряда) -                          Почивен ден;
  • 27.12.2018г. (четвъртък) -                   Съботно работно време (до 14ч)
  • 28.12.2018г. (петък) -                           Съботно работно време (до 14ч)
  • 29.12.2018г. (събота) -                        Съботно работно време (до 14ч)
  • 30.12.2018г. (неделя) -                        Почивен ден.
  • 31.12.2018г. (понеделник) -                Почивен ден
  • 01.01.2019г. (вторник)  -                      Нова година. Почивен ден.

  Ако желаете да получите пратката си преди Коледа, направете поръчката си до 19.12. След тази дата няма да успеем да гарантираме доставка преди 24.12.

  Работното време на куриерските фирми може да откриете тук:

  Спиди:  тук

  Еконт: Еконт: тук

  Весели празници!

Артикули 1 до 10 от 84 общо

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 9
Стр.:
ВРЪЗКА С НАС

Офис  statex7@gmail.com

тел: +359 32 397 736

Адрес: бул Академик П. Динеков 10

Пловдив 4004, България

Работно време: от 8:30 до 17:00

от понеделник до петък

събота от 8,30 до 14ч

Научете най-новото

Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да

бъдат анонсирани. При спор, който не може да бъде решен съвместно с pleta.bg, можете да използвате сайта КЗП или ОРС

.