Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Триъгълен Шал "Зимен Залез"

дата: 05/06/2020

„Зимен залез“

триъгълен шал
 

Автор: Ана Семерджиева

Техника: плетене на една кука
Прежда: Котон Кейк – 1 бобина                

Куки: 2,5 мм и 5 мм
триъгълен шал

Днес ще ви покажем как се плете триъгълен шал на една кука от Котън Кейк.

Да започваме :


1 -ви ред: С кука 2,5 мм набираме синджир от 100 -110 см или от друга желана ширина. Това е едното „бедро“ на бъдещия правоъгълен триъгълник.

2-ри ред: 3 синджира за преминаване към втори ред, *1 бримка синджир, пропускаме една бримка от първи ред и в следващата правим 1 висок пълнеж с една наметка* Повтаряме докато останат 4 синджира в края на реда. Изплитаме два високи пълнежа с общ връх, като спазваме отново разстоянието между тях от 1 бримка. Така се формира ъгълът на шала.Плетем по схемата докато шалът завърши в горния ъгъл.


Без да късаме конеца, взимаме кука 5 мм и започваме от горната клетка да изваждаме залепена бримка. Продължаваме по цялата колона до края. Закрепяме последната бримка и обръщаме в съседната колона.

Цялата дължина от колони се разпределя на равномерни части – според оставащите броя цветове в бобината, за да се получат равни карета от цветове. Ако е наложително, прекъсваме текущия цвят и започваме със следващия по ред.

Оплитането на готовия шал става по същия начин – залепена бримка, като отново спазваме цветовете, върху които минава оплитането.
Пискюли: С кука 2,5 мм и цвят по избор изплитаме синджир от 25 бримки. Закрепяме го за единия от ъглите и доплитаме още 25 бр. Съединяваме двата края и режем конеца.
За самите пискюли отрязваме 50 бр ленти прежда по 18 см.  Сгъваме ги на половина и прекарваме през свързания синджир. Закрепяме лентите и скриваме конеца.Шалът е готов и може да се изпере и изсуши и да се качи снимка в групата ни във Фейсбук  :)

Ето и още няколко снимки на завършенето изделие
триъгълен шал от котън кейк