Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

За една копринена буба или за пътя на коприната

дата: 26/04/2021

 

ИСТОРИЯ НА КОПРИНАТА


В една древна китайска история се разказва, как докато императрицата пиела горещ чай под едно черничево дърво, пашкул пада в нейната чаша. Попаднал в горещата течност, той започнал да се разтваря, отпуска и да развива тънка нишка, която била дълга повече от 1 километър... Императрицата се удивила, не била виждала подобно нещо, запазила нишката и от нея изтъкала блестяща магическа тъкан, която била наречена коприна.

Дали тази история е истинска или не - няма значение. Прието е обаче твърдението, че около 2500 години преди новата ера китайците наистина са открили, че молецът от рода Bombyx mori, който живее в клоните на дървото черница, произвежда светлоотразителна нишка, която е почти нечуплива. Всички били поразени от финеса на това влакно, което китайските императори припознали като свое и пазели в пълна тайна това изключително богатство, което, растяло по дърветата. Коприната била запазена само за императори и благородници. Китайците постепенно овладели до съвършенство процеса по отглеждане на копринени буби и превърнали в изкуство изтъкаването на изящни копринени тъкани. До 1 век китайците изнасят както суровината, така и изработени копринени тъкани чрез кервани до Персия и дори до Рим. Пътищата, по които минавали били с дължина над 6 000 километра и днес именно те носят името „Пътят на коприната“.
 

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КОПРИНАТА И КОПРИНЕНАТА ПРЕЖДА


Коприната е една луксозна тъкан, която обаче трябва да знаете много добре как да използвате. В противен случай, само ще загубите невероятните й качества.

Тя е заслепително бляскава, нееластична, осигурява топлина, здрава е, има добра абсорбация, податлива е на молци и е най-добре да се почиства с ръчно пране.
 

Какво съдържа вашата прежда?


Трябва да знаете, че 100% копринените прежди не са еднакви по състав. Копринените нишки биват различни, в зависимост от вида на копринените буби, които са ги направили; какво са яли те, като гъсеници; дали на възрастния копринен молец е било позволено да излиза от пашкула; както и от използваните методи за обработка на коприната с цел употреба.

Черничевата коприна се произвежда от бубата Bombyx mori, която се храни изключително с черничеви листа. Тази коприна се определя като най-фината, с най-дълги влакна и най-голям блясък.

Коприната туса се произвежда предимно от ларви на Antharaea, които се хранят с дъбови или плодни дървета. Влакната на тази коприна са по-къси, но по-здрави.

Има и различни изпъкналости и неравности във влакната, които остават след отнемането на дългите копринени влакна и те също могат да бъдат включени в преждата за получаването на текстура.

Интересен е и фактът, че за да се получи едно чиле копринена прежда от 50 гр. е необходима коприна, изработена от около 150 копринени буби.
 

ПЛЕТЕНЕ С КОПРИНЕНА ПРЕЖДА


Докато плетете се опитвайте да запазвате равномерно напрежение (стягане) на плетката си, тъй като копринената прежда е нееластична и от това зависи вида на готовото плетиво.

Копринената прежда е хлъзгава и затова лесно можете да изпускате бримки. Затова е препоръчително използването на дървени или метални игли с някакво покритие.

Копринената прежда е идеална за плетене на една кука, но внимавайте с избора на модел. Експериментирайте с размера на куката и модел с по-отворен бод.

Плетива, които можем да изработваме с копринена прежда: шалове, дантели, драперии. Плетива, които не можем да изработваме с копринена прежда: дълги и тежки дрехи; дрехи, чийто модел е такъв, който предполага увисване и затова изискват еластичност на преждата.
 

СМЕСВАНЕ НА КОПРИНЕНА И ДРУГИ ПРЕЖДИ


Блясъкът и луксозното излъчване на коприната могат да се комбинират идеално с други влакна, които пък да внесат липсващата при нея еластичност. Например в сместа от коприна и вълна (Noro Silk Garden) еластичността на вълната и отразяващият блясък на коприната се допълват много добре и така текстурата в плетените и сърмените конци изпъква. Коприната се комбинира още и с алпака и растителни влакна.

Събудихме ли интереса ви към копринената прежда?
Очаквайте и следващите статии, в които ще ви разкажем за естествената, вискозната и изкуствената коприна.