Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

ПУЛОВЕРИТЕ ЗА ПРЕХОДНИТЕ СЕЗОНИ ИЛИ КАК СЕ ПЛЕТЕ ПОНЧО НА ДВЕ КУКИ

дата: 05/04/2021

Лека-полека започва прехода между зимата и пролетта и е време малко да се поразхвърляме. Да не бързаме обаче, защото започва месецът на постоянните промени или месецът на Баба Марта. Тук на помощ идват пуловерите без ръкави (има и таuива с ръкави), но не елеците, а тези, тип пончо. Лесни за обличане, незадължаващи, те са предпочитано връхно облекло от жени и деца за всякакви сезони и особено за преходните.

ПОНЧО С ДЕКОЛТЕ ТИП ЛОДКА


Този модел е изключително непретенциозен и лесен за изработка. Задължително е използването на обемна дебела прежда. Описанието на техниката за плетене е за размер S с гръдна обиколка 81.5–86.5 см., ширина 101.5 см. и дължина 51 см. Необходими са ви игли 15 мм., най-добре дълъг обръч; плътностността на плетене да е 7 бримки по 11 реда = 10 на 10 см.; дебела прежда 8 гранчета. Основната плетка е пречупен ластик 1:1, плете се напред-назад, като в единия ред има само лицеви бримки, а във втория се редуват по една лицева и една опакова. Изплитат се две еднакви части, които се зашиват заедно. От двете страни на плетивото се прави тесен бордюр върху пет бримки.

Започнете с нанизването на 35 бримки. На първия ред (опаковата страна) плетете само лицеви бримки. Следва плетене на пречупен ластик и бордюри от ляво и дясно. Плетене на 1 ред (лицева страна): 2 лицеви, наметка, 2 лицеви заедно - свиване, лицеви до последните 4 бримки, 2 лицеви заедно - свиване, наметка, 2 лицеви. Плетене на 2 ред (опакова страна): 2 лицеви, 2 опакови, 1 лицева и 1 опакова се повтарят до последните 5 бримки, 1 лицева, 2 опакови, 2 лицеви. 1 и 2 ред се повтарят, докато дължината на плетивото стане 100.5 см. Следва завършване на лицевата страна с пречупения ластик. На последния ред (опаковата страна) завършете всички бримки лицево и скъсайте конеца. Първото парче на пончото е готово. Изплетете идентично и второто.

За да завършите, сложете двете части обърнати навън с опаковата страна заедно и зашийте раменните шевове по дългия ръб. За всеки раменен шев започвайте от външния ъгъл и зашивайте навътре по 38 см., като оставите в центъра за вратния отвор незашити по 25.5 cm. Зашийте заедно долните ъгли от двете страни на пончото. Готово е за обличане!
 

ЛЕСНО ПОНЧО ЗА МОМИЧЕ


На децата все им е топло, все не искат да се обличат. Затова пончото е една подходяща връхна дреха, която е лесна за обличане и събличане и в същото време топла. Предлагам ви един модел с висока поло-яка и странично закопчаване, което по-скоро е декоративно, като можете да измислите красиви детски копчета, които да накарат детето ви да иска да носи пончото. В зависимост от големината на детето и съответно - на пончото, можете да използвате от две до четири копчета. Освен това моделът е такъв, че фиксира пончото върху тялото, но и дава свобода на движението и комфорт заради обема. За да постигнете най-добър комфорт, използвайте вълнена или смесена прежда и плетете на две игли. Моделът се плете с гладка лицева плетка и ластик 1 х 1 или жартиерна плетка. Плете се като една обща плетка. Всичко това прави този модел подходящ за начинаещи в това изкуство. Ако обаче се чувствате по-напреднали, можете да приложите и друга, по-сложна и интересна фигурална плетка. В зависимост от размера, дължината на пончото може да е между 46 и 66 см., а гръдната обиколка – съответно: за 2 години - 63 см. + 13 см.; 3-4 години - 66 см. + 14 см.; 5-7 години 70 см. + 15 см.; 8-10 години - 74 см. + 16 см.; 11-13 години - 77 см. + 17 см. Необходима ви е прежда 2 до 4 гранчета по 100 гр., игли или обръч за плетене с дебелина 5 мм.Измислено преди години като лесна, топла дреха, днес пончото се е предвърнало в моден аксесоар и е красива добавка към всяко облекло.

Приятни занимания и не забравяйте да творите – може да измислите някой нов модел!