Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Жилетка Мъфин крейзи

дата: 12/11/2020

Жилетка Мъфин крейзи безшевна с реглан ръкав
 
Моделът дълга жилетка с качулка и колан е изплетен  на една кука с кройка реглан ръкав .
Използван е само един Мъфин крейзи и най-обикновените бримки на една кука , което го прави подходящ за начинаещи .
Кройката позволява да се плете едновременно цялата дреха и да се завърши без досадни и груби шевове.


 
Взимаме един Мъфин крейзи № 1281 и стартираме от центъра .
Започваме с една кука № 4 / ако плетете стегнато , използвайте № 5 или 5,5 / .

ред 1 -62 бр синджир  +2за следващ ред

ред 2 - същият брой бримки висок пълнеж с една наметка

ред 3 - начално разширение за реглан ръкава : висок пълнеж 10 бр , 2 бримки , извадени от една , 9  бр . висок пълнеж  , 2 бр висок пълнеж от същата основа , продължаваме с висок пълнеж до 52 и повтаряме разширението за реглан ръкава. Накрая оставяме  10 бр висок пълнеж.

ред 4- ред 19 висок пълнеж с една наметка , като на всеки ред се увеличават бримките на ръкавното разширение до 62 бримки за момента на разделяне на ръкавите от основната част.

До тук е използван около половината от първия цвят на Мъфина. Отделяме останалото от този цвят в две кълбенца и го поставяме настрани.

ред 20 - започваме от начало с втория цветови участък и плетем праволинейно с висок пълнеж, като оставяме по 62 бримки свободни  за ръкавите. Плетем заедно двете предници и гърба в права линия.

ред 21 до край на плетивото се плетат ръщите редове висок пълнеж , като от всеки следващ цветови участък се плетат само 5 до 7 реда и от всеки цвят се оставят по равни количества за продължаване на ръкавите и качулката. На този етап са използвани половинките от всеки цветови участък.

Оставя се настрани последния цвят от бобинката за оформяне на биета по цялата жилетка.

Време е да продължим с ръкавите. Тук е важно да се спази цветовата последователност на запазените остатъци . Плетат се по 6-7 реда от всеки цвят в същата последователност като на тялото, еднакво за двата ръкава и ще остане количество от всички цветове . Ширината на ръкава се намалява плавно след средата чрез две бримки висок пълнеж , завършени в едно .

За качулката заплитаме по бието 62 бримки висок пълнеж и плетем по няколко реда от всички остатъци , подредени в правилна последователност до 20 реда.
С последния цвят от Мъфина се изплитат по 3 реда за финал на ръкавите и по 4-5 реда в долната част на дрехата и се зашива качулката. Финално се набират бримки по цялата обиколка на предниците , включително и качулката , и се изплита бие 4 реда висок пълнеж с една наметка.
От остатъчните конци се изплита колан на 6 бримки висок пълнеж и достатъчна дължина за завързване и малка подвижна чантичка - джоб , в която се повтаря цветовото развитие на Мъфина.
Макар и само от един брой Мъфин крейзи, тази жилетка е достатъчно голяма  / размер М - L/  .
Готовата жилетка се навлажнява с пулверизатор , оформя се и се увива изпъната с хавлия за няколко часа. Така бримките се равняват и плетивото добива завършен вид.
Изпитан метод от няколко поколения плетачи.
 
Тази безшевна жилетка с реглан ръкав е мека на допир , умерено стегната за добро запазване на формата и комфортна за носене.Достъпна е за изплитане от млади и неопитни плетачи.
 
Моля да я приемете като идея за изплитане на ваши авторски по-сложни модели.