Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Макраме джоб за стена

дата: 12/09/2022Този урок по Макраме е доста лесен за следване, тъй като се състои от повторение на три основни възела. Можете да го персонализирате колкото искате, като направите целия дизайн с различна форма и размер, за да отговаря на вашите предпочитания и нужди.За този конкретен модел използвах 4 мм въже от 100% рециклиран памук на Stenli Eco-Home. Въпреки че е еднослойна, самата корда е изключително мека, огъва се и не се разплита, докато правите възлите. За този творчески продукт, който нарекох „Джоб за стена от Макраме“, използвах около 120 метра от шнура или малко под едно и половина снопче памучен шнур (всяко снопче е с дължина 75 метра).

За да добавя малко цвят, използвах два нюанса - цвят на камък (номер 702) и лешниково кафяво (номер 306).

Стъпките по изработването са в изброената последователност:
1.         Започвате с изрязването на 22 парчета памучен шнур с еднаква дължина. Ако не знаете колко въжета ще ви трябват за проекта, винаги е по-добре да отрежете повече, отколкото да останат по-малко. По правило дължината на въжетата трябва да е поне 4 пъти по-голяма от дължината на готовия проект.
След това ги завързвате за дървената пръчка, като направите възел „Глава на чучулига“. Ако не знаете как да го направите, ето урок за основните възли, някои от които ще бъдат използвани в този урок за „Джоб за стена“.


 2.         Продължавате да правите спираловиден възел. Вместо да работите от дясната страна, за да създадете квадратен възел, продължавате да работите от лявата страна, за да създадете спиралата. Поставяте дясната работна корда върху първата лява работна корда и в примката; повтаряте този процес, докато получите 13 полуквадратни възела. Правите отново тези спираловидни възли, докато стигнете до края на макрамето, или в моя случай - още 10 спираловидни възела.

 3. След като приключите с предишната стъпка, предлагам да завържете шнур по цялата дължина на вашия нов Макраме-проект. Винаги се стремя да привързвам моята към рамката на държача за макраме. Преди да продължите нататък, уверете се, че кордата ви е прикрепена достатъчно здраво. След това направете double half hitch knot и продължете този процес, докато стигнете до края на дизайна.

 4. Следват 3 квадратни възела по цялата дължина на дизайна, като пропуснете първите две и последните две корди.
 5. Повторете стъпка 3, като направите редица от double half hitch knot по цялата дължина, докато стигнете до дясната страна на Макрамето.
 


6.         След това повтарете стъпка 2, като направите спираловиден възел от 13 полуквадратни възела по цялата дължина.
 


7.         Отново повтаряте стъпка ,3, като правите редица от double half hitch knots.
8.         След като завършите предишната стъпка, продължете да правите общо 11 квадратни възела, както е показано на снимката.

 9. Това ще бъде задната страна на „Джоба за стена“ от макраме. Тъй като възнамерявам да използвам своя за съхраняване на книги и вестници, направих пролуките между квадратните възли по-големи, но ако планирате да съхранявате по-малки предмети, може да искате да ги направите по-малки, за да предотвратите изпадането на нещо.
На около 6-7 см от първия квадратен възел продължавате, като правите още един квадратен възел по цялата дължина. Пропускате първите две и последните две въжета и работите с тези между тях.

10.       Повтаряте предишната стъпка още два пъти, докато получите общо 4 квадратни възела.

 11.       След това вземете първия ляв и последния десен памучен шнур, кръстосайте ги, както се вижда на снимката, и завържете възел на „Глава на чучулига“ на мястото, където се срещат двата шнура (или там, където пръстите ми държат двата шнура).
 12.       След това продължавате да прикрепяте възли „Глава на чучулига“, докато запълните всички празни пространства. Ако едната страна е по-дълга от другата, винаги можете да поправите това, като издърпате първата лява или последната дясна корда. Уверете се, че създаденият от вас джоб е достатъчно свободен, за да можете да поставяте предмети в него.
 


13. В тази стъпка ще започнете да комбинирате предната и задната част на проекта. Вземете двете последни десни корди от предната част на проекта с двете последни въжета от задната част на проекта и създайте квадратен възел с тези четири въжета. Направете същото и за лявата страна на проекта.

 


14. Сега продължете да правите ред квадратни възли в предната част на джоба, на 8-10 см под реда от възли на „Глава на чучулига“. Повторете това още веднъж.
15. Отново направете квадратен възел от двете предни десни (или леви) памучни въжета с двете задни леви (или десни) памучни въжета, за да съедините двете страни на джоба.
 


16. След като направите това, сте готови да съедините долната част на джоба. За тази цел вземете шнуровете от първия квадратен възел (задния и предния) и двата шнура от следващия квадратен възел и ги съединете заедно, като използвате друг цвят памучна корда (или същия). След това комбинирате двете памучни въжета, останали от втория квадратен възел, с двете останали памучни въжета от третия квадратен възел и повторяте този процес, докато стигнете до края на джоба.17. Отрязвате всички останали въжета до дължина, която ви е удобна, отрязвате въжетата на трите двойни половинчати възела - double half hitch knots, които създадохте преди това (а можете да ги оставите и по-дълги). И това е, вие сте готови.