Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Малка и лесна чанта от макраме за начинаещи

дата: 27/09/2022

Малка и лесна чанта от макраме за начинаещи

Този урок е най-подходящият проект за начинаещи, тъй като в него се използва само един основен възел. Може да се направи с различни корди /шнурове/ и да се различава по размер: Тя може да се използва като мини-чанта, като портмоне и дори като раница.




Въпреки че можете да използвате практически всякакъв шнур за направата ѝ, не забравяйте, че той трябва да е неусукан (без дву- или трислойни пластове), тъй като иначе ще бъде много трудно да отворите горната ѝ част. За този проект използвах еднослойния 100% рециклиран памучен шнур Eco-Home от преждата Stenli. За разлика от другите ми проекти, при този предпочетох  малко по-ярки цветове и избрах да съчетая лилаво и синьо.

            Ето и последователните стъпки в процеса:




1. Първата стъпка в изработването на малката макраме-чанта се състои в отрязване на две равномерни въжета, сгъването им наполовина и поставянето им едно в друго, като в краищата се оставя 10-15 см разстояние. Първите няколко стъпки е най-добре да се реализират върху твърда, равна повърхност.



2. За да намалите движението и да можете да работите по-ефективно, след това поставете по малко тиксо на всяко място, където се срещат шнуровете. Това може да са четири малки парчета тиксо на всеки ъгъл или две по-големи парчета.



3. След това изрязвате 20 еднакви нишки памучен шнур. За моя проект всеки шнур беше с дължина малко над 40 см. Ако искате да направите проекта си, използвайки два цвята, тогава трябва да отрежете 10 шнура в единия цвят и 10 шнура - в другия.



4. Следващата стъпка ще бъде началното прикрепяне на отрязаните парчета шнурове към другите две, вече прикрепени към плоската повърхност с помощта на тиксото. Ще направите това, като използвате възли на Главата на чучулига.



5. След като прикрепите първите два възела с посочения възел, продължавате процеса, докато не получите 10 такива възела върху вашата корда.



6. Следва повторение на стъпки 4 и 5 върху останалия шнур, който е прикрепен към плоската повърхност с помощта на тиксо. Прикрепвате отрязаните шнурове с възли на Глава на чучулига, докато достигнете общ брой 10.



7. Внимателно отстранявате тиксото от страните на проекта и го прикрепвате към дюбел, за да улесните изпълнението на следващите няколко стъпки. Най-добре е да поставите още малко тиксо върху самия дюбел, за да предотвратите неговото преместване.
 


8. Започвате да правите квадратни възли по прикрепените памучни въжета, докато използвате всички, общо 5 квадратни възела.
 


9. След това обръщате конструкцията си и повтаряте стъпка 8 и от другата страна. Трябва да имате по 5 квадратни възела от всяка страна на проекта.
 


10. Прикрепвате предната страна на проекта към задната му страна, като правите квадратен възел отстрани, използвайки първата и втората връв на първия квадратен възел от двете страни на проекта и третата и четвъртата връв на последния квадратен възел от двете страни.



11. След това продължавате да правите квадратни възли, като използвате третата и четвъртата корда от първия квадратен възел и първата и втората корда от втория квадратен възел. Ако искате в чантата да се съхраняват по-големи предмети, можете да оставите малко място между редовете от квадратни възли и обратно.



12. Вече сте завършили ред 2 и можете да преминете към ред 3 и да направите същото или да започнете друг ред от другата страна на проекта.



13. Независимо какво изберете да направите, не забравяйте винаги да комбинирате двете страни на проекта с квадратен възел.



14. Продължавате с квадратни възли от двете страни, докато направите 5 реда от тях от всяка страна. Ако искате да изработите по-голяма чанта, можете да продължите да правите повече редове, докато достигнете желаната дължина.
 


15. За да започнете да завързвате чантата, вземете двете сини въжета, по едно от всяка страна на проекта, и завържете два възела.
 


16. Повтаряте предишната стъпка, като правите още два възела със следващата корда от всяка страна на проекта.



17. Вземете в ръка третата и четвъртата корда от първия квадратен възел с първата и втората корда от втория квадратен възел. Уверете се, че държите в ръката си и съответните успоредни въжета от другата страна.



18. Направете кръст с двете въжета от задната страна, които са в ръката ви, изнасете ги напред и ги използвайте, за да създадете квадратен възел с всички въжета в ръката ви от предишната стъпка.



19. Уверете се, че напрежението на всички въжета в квадратния възел е еднакво, като при необходимост от промяна издърпайте или отпуснете.



20. Продължете да правите квадратни възли с двете страни на проекта. За втория квадратен възел взимате третата и четвъртата корда от втория квадратен възел, с първата и втората корда от третия квадратен възел и повтаряте стъпки от 17 до 19.




21. В края на тази стъпка ще сте направили общо четири квадратни възела в долната част на чантата.
 


22. След това вземете последната дясна корда с първата лява корда на всеки квадратен възел и завържете два възела между разстоянията, за да сте сигурни, че в долната част на чантата няма нежелани пролуки.




23. На следващия етап ще трябва да отрежете висящите шнурове. Уверете се, че сте оставили поне един до два сантиметра между възела и разреза, за да предотвратите размотаването на възелите.



24. Обърнете чантата с вътрешната страна навън, така че шнуровете да са вътре в чантата.



25. Ако искате, можете да добавите няколко дървени мъниста към механизма за затваряне на чантата, за да й придадете повече бохо-стил.



26. След това отрязвате всички допълнителни въжета, които са твърде дълги. И ето, готови сте -  току-що направихте първата си малка чанта от макраме!
Никак не беше трудно, нали?