Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

 Светът е футбол и е най-доброто време да плетете на спокойствие. До 14 юли, се възползвайте от специалната отстъпка от 24% на всички наши кейкове с код euro2024  и направете това футболно първенство незабравимо.


Макраме възли за напреднали

дата: 19/09/2022

Макраме възли за напреднали

След като ви показахме основните възли, използвани в стилната техника на Макраме, струва ни се добра идея да създадем този урок за възли за напреднали и така да създадем условия за малко повече гъвкавост в креативността и дизайна на вашите произведения за стена.

Ако не сте имали възможност да разгледате публикацията ни за основните възли на макраме, можете да го направите ТУК.

За това въведение във възлите за напреднали използвах 100% рециклиран памучен шнур 10 мм на Stenli. Докато създавах възлите, подсъзнателно си представях за какво друго мога да използвам този дебел и здрав шнур и стигнах до заключението, че той ще бъде идеален за използване в проекти, като например мащабни стенни висулки, до голяма степен - в плетени чанти за ръце от макраме, а защо не дори и килимче за всекидневната или изстривалка за баня.

По-долу ще намерите урок за по-изискани възли, които са идеални за използване в комбинация с основните, а това ще ви позволи да създадете вечни произведения на изкуството.

Триъгълен възелТози възел се прави, като на дюбела се правят два възела Глава на чучулига.1.1 Вземате двете части на левия от тях с дясната си ръка, която придвижвате зад двете въжета на десния възел и правите числото "четири" с всички въжета.


1.2 Създавате продълговат полукръг с двете корди от левия възел, които са зад кордите на десния. Внимателно издърпвате примката на този кръг с дясната си ръка и държите остатъка от същите въжета в лявата, както е показано на снимката.


1.3 Вземате краищата на въжетата от десния възел Глава на чучулига в дясната си ръка, като се стараете да не изпуснете формата, направена в предишната стъпка (най-лесно е, ако държите формата и остатъка от въжетата с лявата си ръка ).


1.4 Подвеждате краищата на въжетата от десния възел под змиевидната форма и ги прекарвате през цялото между двата възела най-близо до дюбела.


1.5 След като направите това, издърпвате краищата през създадената примка в предишните стъпки.


1.6 Вземате двата края в двете си ръце и ги издърпвате навън.


1.7 Напълно нормално е да не виждате веднага създадената форма. Може да е необходимо известно дърпане в различни позиции и места, за да видите крайния резултат.


1.8 И воала! Току-що създадохте първия си триъгълен възел. Браво!
Моряшки възелЗапочвате моряшкия възел, като правите един възел на Главата на чучулига върху дюбела.


2.1 Създавате D-образна примка, като вземате част от въжетата и ги поставяте над (не под!) същите.


2.2 Създавате друга примка с двете части на същите въжета, като ги поставяте нагоре, около и зад вече стегнатата част на въжето, в обърната S-образна форма.


2.3 При това нанизвате краищата на въжето вътре в създадения преди това отвор.


2.4 Вашият възел вече е завършен. Ако той не изглежда по същия начин като на предоставената снимка, не забравяйте да го издърпате тук и там, докато не заприлича максимално на нашия възел.

3. Възел на ЖозефинаРаботата по този възел ще започнете, като направите два възела Глава на чучулига върху дюбела.


3.1 С въжетата от десния между тях ще направите примка върху себе си, както е показано на снимката. По-лесно е, ако държите с дясната си ръка частта, в която се събира примката.


3.2 Първоначално направете примката малко по-голяма, тъй като така ще ви е по-лесно да извършите следващите стъпки. След това вкарвате въжетата от лявата страна (от възела за главата на лявата “Чучулига” ) под примката и над двете десни въжета, които са насочени надолу. Въжетата от лявата страна ще се наричат "работни въжета" за следващата стъпка.


3.3 След това вземете краищата на работните въжета, поставете ги и ги издърпайте между двата възела на Главата на чучулига.


3.4 След като направите това, продължавате да ги прекарвате през най-близката страна на примката, която сте създали преди това, както е показано на снимката.


3.5 Прехвърляте през примката, а след това - и под въжетата от левия възел на Главата на чучулига, който е в същата примка.


3.6 След това ще трябва да прокарате шнуровете от предишната стъпка още веднъж над вече очертаващата се форма.


3.7 Стигнете ли до тази стъпка, възелът ви е почти готов. Както и при горните, може да се наложи да затегнете или разхлабите някои участъци, за да получите достатъчно добре балансиран възел.

4. Възел на Пипа

За целите на този урок ще използвам само една от връзките на възела за Главата на чучулига, но ако се чувствате готови, можете да използвате и двете. 


4.1 Започвате, като създавате примка, както е показано на снимката. За да направите следващите стъпки малко по-лесни, най-добре е да притиснете с върховете на пръстите на дясната си ръка мястото, където краят на примката се слива с въжето.


4.2 След това продължавате да увивате кордата над и зад останалата част.


4.3 Продължавате върху създаването на втора примка, стегната около кордата, като остатъкът от нея сочи надолу към земята.


4.4 Вземате същата корда и създавате примка в рамките на примката.


4.5 Повтаряте предишните стъпки, като увивате работната корда над и зад вече стегнатата част на същата корда.
 


 4.6-4.9 Повтаряте този процес, докато въжето ви свърши или достигнете желания размер на възела.


4.10 Когато това се случи, вместо да продължите стъпките отгоре, вкарвате края на кордата през малкия кръг.


4.11 Ако искате възелът да има по-сглобен вид, можете да го затегнете на някои места, в противен случай оставете малко място между увитите шнурове за повече размер.

5. Кръстосан възелКръстосаният възел е вариант на триъгълния, но включва една или две допълнителни стъпки. Започнете, като направите два възела на Главата на чучулига върху дюбела.


5.1 След това създавате числото "4", като хващате левите въжета, правите с тях ъгъл от 90 градуса и ги поставяте зад десните. Оставете остатъка от левите въжета да виси, за да направите с него формата "4".


5.2 Взимате в дясната си ръка левите въжета, които са останали да висят от предишната стъпка и започвате да създавате с тях спирала, като ги поставяте над вертикалните въжета на десния възел за Главата на чучулига.

 

5.3 Продължавате да оформяте спиралата, като правите още едно завъртане с въжетата за възлите на лявата ръка ( въжетата, от които току-що създадохме първата част на спиралата в предишната стъпка ). Най-добре е да се опитате да задържите създадената форма с дясната си ръка.5.4 След това вземете края на въжетата за десния възел на Главата на чучулига в лявата си ръка.


5.5 Продължавате да ги вмъквате между двата възела за Глава на чучулига, като вървите отпред-назад.


5.6 Сега сте създали нещо като панделка с всички въжета.


5.7. За да получите кръстосания възел, промушвате краищата на току-що вмъкнатите въжета между двата възела на Главата на чучулига през лявата примка отзад напред.


5.8 Уверете се, че изтегляте равномерно както двете леви, така и двете десни въжета, като целта е кръстът да се образува равномерно. Току-що направихте кръстосан възел!