Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Коледен венец

дата: 02/11/2022

Коледен венец

Наближава най-светлият празник в годината - Коледа, очакван с топлота и надежда от всекиго.  Какъв по-добър начин да се подготвим за посрещането му от това, да направим красиви ръчно изработени (и лесни) тематични декорации, които можем да използваме както за себе си, така и за подаръци на близките и приятелите си.

Този урок за коледен венец от мерино е изключително лесен за следване, тъй като включва повторение само на един основен фрагмент, поради което е много подходящ и за абсолютно начинаещи. А напредналите ще го изработят бързо и с безспорно удоволствие.

За този проект можете да използвате всякаква дебела прежда, която желаете, но никога няма да получите шикозните бохо резултати, които ви дава мериносовата вълна, затова изцяло препоръчвам да използвате мериносова вълна Stenli. Тъй като тази вълна не е изпредена, си струва да се отбележи, че е възможно да се получи скъсване и това със сигурност ще ви подразни. Съветът ми е на тези места, където трябва да издърпате или коригирате нещо по проекта си, да го извършите много внимателно.

За този урок ще имате нужда от:
-- Около 15-20 метра мериносова прежда Stenli;
-- Основа за венец (можете да я направите сами, да я изрежете от картон или да посетите местния магазин за занаяти и си купите вече готов дървен коледен венец, както направих аз);
-- Класическа коледна панделка, ако желаете да придадете малко повече празничен дух на проекта си;
-- Ръцете ви! (да, ще използваме ръцете си като инструмент за плетене на една кука).

Ето стъпките за изработване на венеца: 
 1. Най-напред взимаме топката мерино и я разстиламе, за да се уверим, че по време на процеса на навиването й не са се образували възли. По този начин е много по-лесно да се работи с преждата и няма да се налага постоянно да дърпате, за да отвиете преждата от кълбото.

 
 1. Започвате с направата на слип възел. Поставяте вълната върху равна повърхност и създавате форма, както се вижда на снимката.
 


 
 1. Взимате работната прежда (тази от лявата страна) и я обръщате на другата страна, отново като на снимката.


 
 1. Като държите лявата прежда с лявата си ръка, я издърпвате през създадената бримка, докато се получи възел. Уверете се, че ви е останал малък къс, за да завържете и оформите венеца, след като го завършите.
 

 1. Бримката не трябва да е толкова голяма, че цялата ви ръка да се побере в нея, а по-скоро - да поеме няколко пръста. Разбира се, ако използвате изключително дебела мериносова вълна, може да искате да направите дупката малко по-голяма.
 

 1. Поставете ръката си в предварително създадената бримка. Работната прежда трябва да е на върха на венеца. Продължете да вкарвате ръката си и работната прежда под венеца, както можете да видите направено на снимката.
 
 1. С ръката си, която е в бримката под венеца, издърпайте част от нея под венеца.
 

 1. На този етап вече трябва да сте създали две бримки и да държите и двете с дясната си ръка.

 
 1. Издърпайте двете бримки към външната страна на венеца.
   


10. Вземете още малко от работната си прежда и я издърпайте и през двете бримки. Вече сте създали първата част на венеца.
 


11. Повторете стъпките от 4 до 10, за да създадете ‘верига’ по цялата дължина на венеца.
 


12. От време на време спирайте, за да се уверете, че плeтката се оформя равномерно. По-късно ще бъде доста трудно да я поправите, така че ако забележите нещо неравномерно, най-добре се върнете и го направете отново.13. Когато наближите началото на венеца, внимателно издърпайте всички създадени изплитания назад, за да се уверите, че никъде между тях няма големи празнини - в такъв случай би се виждал материалът на венеца отдолу.
 


14. Поставете два пръста във верижката на последната си плетка, както е на снимката, и издърпайте остатъка от преждата (след като сте я отрязали), през нея.
 


15.За тази стъпка ще работите през първата плетка, за да я свържете с последната. Вземете края на преждата от последната плетка и го промушете през двете бримки на първата плетка ( V-образната бримка ). След това го върнете обратно във V-образната част на последната плитка.
16. Обърнете венеца на другата му страна и направете възел с двете нишки прежда.17. Приберете нишките в оформените бримки, така че да останат скрити.18. Повторете предишната стъпка от другата страна.19. Обърнете венеца още веднъж на другата му страна и намерете първата верига/плетка. Вероятно тя е направена малко по-стегнато като моята.20. Можете да поставите каквато и да е украса, за да скриете първата верига. Аз избрах панделка, за да изглежда венецът наистина коледен.21. Следвайте същата техника и направете на приятелите и семейството си красива празнична украса.