Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Как се плете шапка на две куки

дата: 12/01/2021

ДА СКРОИМ ШАПКА СПОРЕД РАЗМЕРА, А НЕ СПОРЕД УМА ИЛИ
КАК СЕ ПЛЕТЕ ШАПКА НА ДВЕ КУКИ

ПЛЕТЕНЕ НА ШАПКА НА ДВЕ КУКИ
След 1 следва 2 или поне повечето пъти. В нашия е така – разказахме ви как се плете шапка на една кука и продължаваме с приказката за 2 куки/игли. Как ли би изглеждала шапка, скроена според ума на човека? Това оставяме за друг път. Сега ще пробваме с плетенето на безшевна шапка на две куки – достатъчно забавно занимание.

ПЛЕТЕНЕ НА ШАПКА НА ДВЕ КУКИ – ОСНОВНИ ЧАСТИ

Ластик. Плетете по кръга с редуване: 2 лицеви и 2 опакови бримки. Трябват ви игли обръч номер 4. Приемаме, че обиколката на главата е 64 см. Когато се плете шапка с обиколка по-малка от тази на лайсната, се прилага техниката магическо кръгче. Плетете ластика с височина около 3 - 4 см.

Основно плетиво. Ако не сте плели шапка и не можете да плетете в кръг, можете да плетете само лицеви бримки. Овладеете ли техниката, ще можете да изплетете всякака друга шапка. Височината до свиването трябва да е 18 см., като до върха имате още 3-4 см., според плътността на плетене. Цялата дължина трябва да е 25-26 см., а обиколката да е равна на тази на главата. С колко бримки да започнете измерете според броя на бримки в 1 см. Умножете по обиколката на главата и това са бримките за началото. Обиколката на шапката се определя и от преждата - ако е по-разтеглива, набирате по-малко бримки. Нашата шапка е за обиколка 64 см. - бримките трябва да са 128 или по-малко. Добър избор за прежда е мерино - хем е вълна, хем е мека, не боде и няма опастност от алергии. Иглите за основното плетиво да са 4.5-5. 100 гр. прежда, 2 чилета.

ПЛЕТЕНЕ НА ШАПКА НА ДВЕ КУКИ – ТЕХНИКА
Наберете 126 бримки плюс една за затваряне на кръга, което става като издърпате иглата от страната на работния конец, за да отидат бримките със задната част върху острата част на иглата. Така в предната част на иглата идва задната част на бримките, а в задната - предната част. Обръщате иглата и съединявате двете части на обръча. Ако лайсната е много дълга, намалете я с изтегляне посредата. Двете части на плетивото могат да се съединят. На лявата игла нямате работен конец, както е по принцип, той виси на дясната. Изплитате една лицева бримка в допълнителната за съединяването. Дясната игла промушвате в задната част на бримката, намятате работния конец и изплитате. Затягате конеца и кръгът е съединен. Бримката върху дясната игла върнете върху лявата, за да може и работният конец да е там. Изплитате 2 лицеви и след това започвате да редувате 2 опакови с 2 лицеви, докато стигнете до висящия конец в началото. При плетене в кръг няма опакова страна, винаги плетете от лицевата. Следващият ред започва с бримка след висящия конец. Продължавате редуването на 2 лицеви и 2 опакови и изплитате всички редове на ластика, като всеки нов започва от висящия конец. Запомнете, че когато се плете в кръг, лицевите вримки се изплитат като иглата се промушва отпред, после отзад и се намята конецът. Ластикът е готов след 10 реда.

В основното плетиво редувате 2 опакови и 6 лицеви. От последния ред на ластика имате 2 опакови, затова започвате с 2 опакови. Следващите са 6 лицеви по познатия начин, независимо какви са били в ластика. Опаковите бримки от последния ред на ластика плетете като лицеви в първия ред, като промушвате иглата отзад, намятате конеца и изваждате. Когато бримките от ластика са лицеви – лицевите от основното плетиво се изплитат като иглата се промушва отпред, по стандартния начин. Когато бримките са опакови – при лицевите иглата се промушва отзад. Така до края на първия ред.
В следващия, където има опакови – плетете опаково, а където има лицеви - лицево: Изплитате 2 опаково, след това 6 лицево. До края на шапката всички лицеви плетете като промушвате дясната игла отпред, изваждате отзад на бримката и намятате конеца. И така до свиването (18 см.)

За свиването започнете от двете опакови бримки, изплитате ги заедно като една. За по-кръгла шапка, а не остра, свивайте по-бързо. Свивате и част от лицевите - от шест свивате двете средни лицеви, плюс двете опакови. Започвате от висящия конец. Изплитате двете бримки лицево, следващите две - заедно лицево. Следващите - лицево. След това пак свивате като изплитате следващите две опакови заедно.

Така се получават 2 лицеви, 1 получена от свиването, 2 лицеви и 1 опакова, получена от свиването. Така до края. На следващия, при лицеви - плетете лицево, а при опакови - опаково до края. Третият ред плетете като свивате първите две, изплитате третата лицево, четвърта и петата пак свивате и изплитате опаковата. Четвъртият ред плетете като втория –лицевите лицево, опаковите - опаково. На пети ред трите лицеви изплитате като една лицева, след това опаковата до края. Получава се редуване на една опакова и една лицева. В шестия ред тези бримки отново се изплитат каквито са. В седмия, последен ред свивате по още две бримки - една лицева и една опакова до края.


Изтегляте лявата игла, прехвърляте всяка бримка върху една кука и махате обръча. Куката винаги се държи със зъбчето надолу, там е и работният конец. Върху пръста намятате конеца, промушвате куката, изваждате и получавате една бримка. Промушвате я през всички бримки. Издърпвате конеца и разпределяте. Пак намятате конеца върху пръста, правите бримка с куката и издърпвате. И още веднъж, като третата затягате и полчавате възел. След това промушвате конеца от опаковата страна на шапката и готово. Незабравяйте да споделите с нас своето плетиво с хаштаг #pletabg в Instagram


Препоръчани прежди:
Класическа българска 100% вълнена прежда Стенли Етно

100% Мериносова прежда Стенли Лана