Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Наръчник за лесно плетене на чорапи

дата: 29/12/2020

НАРЪЧНИК ЗА ЛЕСНО ПЛЕТЕНЕ НА ЧОРАПИ

ДА СИ ДОЙДЕМ НА КЛАСИЧЕСКАТА ПЛЕТКА

Плетенето май е започнало от чорапите, а чак след това хората са се сетили, че могат да плетат шапки, ръкавици, терлици и каквото още друго може да бъде изплетено. Казва се, че всеки може да плете чорапи...А дали е така? Като се замисля за хората, които плетат – да, всички те плетат и чорапи. Ама ако питам майка ми например как ми е оплела тези красиви шарени чорапи – не може да ми каже. Не знае техниката, просто ръцете й я водят. И разбира се – въображението. Нали много пъти вече писах, че плетенето е творчески процес, който постоянно се развива и дообогатява.
Но, да си дойдем на плетката и по-точно на класическата техника за плетене на чорапи, а при нея се използват 5 куки. Да, 5, не се плашете. Разберете ли техниката и с малко въображение – ръцете ви сами започват да плетат.


ПЛЕТЕНЕ НА ЧОРАПИ НА 5 КУКИ – КОНЦЕРТ ЗА ЦИГУЛКА И ОРКЕСТЪР 

При плетенето на чорапи броят на бримките е различен - зависи от вида на преждата и размера на куките. И понеже до момента разказваме все за детски плетки, нека и сега куките да са тънки, преждата - също (бебешка). Бримките да са 56, по 14 на кука. Така ще оплетете чорапи за дете на 6-8 г. Правилото е бримките винаги да се делят на 4, защото са на четири куки и се плете с петата. Схванахте ли? Логично е, въпреки творческия елемент.


Правене на бримки. Кълбото прежда се сгъва на две (около 40 см.) и от получения двоен конец започвате бримките. Получават се по 2 бримки от наметка и хубав ръб в началото на чорапа. Всички бримки се правят на една кука, изплитат се веднъж и се разделят по 14 на кука докато плетете или след като свършите първия ред. Подредете четирите куки в кръг - в началото никоя не знае къде да застане, но след няколко реда, всички вече са по местата. С наметката от последната кука изплитате първата бримка от първата кука. Нататък плетенето продължава с петата кука.

Започване на плетката с ластик за глезена. Плете се с 1 лицева и 1 опакова бримка в кръг, т.е. външната страна на чорапа. Плетете около 30 реда, но по-добре измерете крака. Следват 20 реда лицева права плетка и стигате до петата.
 • Разделете плетката на 2 куки по 28 бримки. Оставете едната кука, плетете само другата - 10 реда, колкото е разстоянието на извивката на крака към ходилото. 1-ва кука с 28 бримки не плетете, 2-ра кука с 28 плетете с 3-та кука. Остават две свободни. Десетте реда плетете един лицев, един опаков, завършвате последния опаков и започвате свиването на петата.
 • 28-те бримки делите на три (9, 10, 9) на куката. Средните 10 бримки не се плетат. Започвате с лицев ред, изплитате първите 7 бримки, а 8-ма и 9-та свивате. Довършвате си реда до края нормално. Обръщте куките, плетете опаков ред, изплитате първите 7 бримки, свивате 8-ма и 9-та, изплитате реда до края. Обръщате куките, плетете лицев ред, изплитате първите 6 бримки, свивате 7-ма и 8-ма, изплитате до края. Обръщате опаков ред, изплитате първите 6 бримки, свивате 7-ма и 8-ма, изплитате до края. Така, докато останат 12 бримки, т.е. десетте от средата и двете със свиванията.
 • Завършили сте последния опаков ред, взимате една свободна кука и започвате нови бримки - същия брой, с какъвто сте започнали: имахте 28 бримки, останаха 12, трябват още 16. От двете страни на образувалото се парче за петата правите по 8 бримки.
 • Хващате плетката, бодете от вътрешната страна, като започвате откъдето е конеца от последната изплетена бримка. Правите бримки в посока от куката, която сте плели досега, до куката, която не сте плели. Плетете бримките така, че да са симетрични. Забождате свободната 3-та кука под ръбчето, намятате, изваждате и получавате бримка – повтаряте осем пъти. Стигате до куката, която не сте плели, изплитате я до другия край, повтаряте същото действие и изплитате нови 8 бримки на 4-тата кука.
 • Обръщате плетката, плетете външната страна и изплитате 8-те бримки. Следва куката с 28 бимки, другите 8 и продължавате от куката с 12-те бримки, т.е. свиването. С плетенето намествате куките отново да са 4 по 14 бримки. Плетете само лицево в кръг – дължината на ходилото зависи от размера.
Стигате до пръстите и края на чорапа. Свивате около 20 реда – имайте ги предвид от общата дължина на чорапа. Плетете първата кука – свийте 1-ва и 2-ра бримка и продължете до края. Втората кука - плетете всички бримки, последните две 13-та и 14-та свийте. Третата кука - свийте 1-ва и 2-ра бримка, другите изплетете. Четвъртата кука - изплетете всички, последните две 13-та и 14-та свийте. Следващият ред е без свиване. В по-следващия свивате по същата схема. Продължавате докато останат по 10 бримки на кука, т.е. свиване през ред за да е плавно и да получите ширината на крака и пръстите (зависят от размера). Следващите редове плетете със свиване на всеки ред, докато останат по 4-3 бримки на кука. Прехвърлете бримките на 2 куки - по 8-6 и с 3-та кука изплетете по две наведнъж - замятате конеца и изплитате едновременно от двете куки, докато свършат бримките. Останалите бримки на една кука също изплитате по две наведнъж, докато свършат. Последните бримки можете да изплетете и от вътрешната страна - малко по-трудно е, но по-красиво. Обръщате чорапа, нанизвате пак бримките и изплитате отвътре. Готово.

ПЛЕТЕНЕ НА ЧОРАПИ НА ДВЕ ИГЛИ КАТО ПРОИЗВЕДЕНИЕ ЗА ДВЕ ЦИГУЛКИ

Измерете дължината на cтъпaлoтo и дeбeлинaтa нa глeзeнa и решете ĸаква дa e виcoчинaтa oт пeтaтa дo глeзeнa.

 • Започнете oт зaднaтa гopнa чacт. Нa двeтe игли нaбepeтe пo 22 бpимĸи и изплeтeтe 4 cм., като peдyвaте лицеви и опакови. Изплетете още 4 см. лицеви и зaднaтa чacт е готова.
 • Следва петата. Вceĸи peд нaмaлявaйтe c втopaтa, тpeтaтa и двeтe пpeдпocлeдни бpимĸи, дoĸaтo ocтaнaт двaнaйceт нa peд. Зaпoчнeтe дa paзшиpявaтe, като на всеки рeд изплитaте пъpвaтa лицeвa бpимĸa c пocлeднaтa от пpeдишния ред. Повтаряте, докато бримките станат 22. Дънoтo нa пeтaтa е оформено.
 • Дoлнaта чacт ce плeтe пo cъщия нaчин, в зaвиcимост oт paзмepa. Готови са дoлнaтa и зaднaтa чacт.
 • Офopмянето на чopaпa става ĸaĸтo пeтaтa.
 • Връх на чopaпa. Изплетете 7 cм., като cвъpжeтe вceĸи лицeв peд c пъpвaтa и пocлeднaтa бpимĸa. Така cвъpзвате cтъпaлoтo c гopнaтa чacт - плетката вече прилича на истински чopaп. Още 4 см. лacтиĸ и готово!

СЪВЕТИ ЗА ЛЕСНО ПЛЕТЕНЕ НА ЧОРАПИ ЗА НАЧИНАЕЩИ
Е, оказва се, че е не е чак толкова просто да си оплетете чорапи – и тук се иска добро познаване на техниката, практика и развито въображение. Ето основните неща, които е добре да знаете за да усвоите и тази плетка.
 • Модел и кога ще ги носите. От това зависят вида на преждата и размера на кукуте или иглите. Ако чорапите са летни – изберете тънка дантелена или памучна прежда. За класически дебели чорапи за най-студените дни – вълната е вашият приятел. Идеалните игли за чорапи са с размер за съответната прежда или малко по-големи.
 • Размери. Много важно, особено за начинаещи. Нарисувайте си чорап – да, пропуснах да напиша, че е добре да можете да рисувате. Трябват ви: дължина на стъпалото и горната част на чорапа; обиколка на крака, където ще е горният ръб на чорапа; разстояние от петата до основата на малкия пръст.
 • Изберете техниката или си измислете собствена. Творчество, творчество, творчество