Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ
КАК СЕ ПЛЕТЕ БЕБЕШКО ЧУВАЛЧЕ ИЛИ ПЪРВОТО ПАЛТО ЗА БЕБЕТА

КАК СЕ ПЛЕТЕ БЕБЕШКО ЧУВАЛЧЕ ИЛИ ПЪРВОТО ПАЛТО ЗА БЕБЕТА

дата: 31/03/2021

КАК СЕ ПЛЕТЕ БЕБЕШКО ЧУВАЛЧЕ ИЛИ ПЪРВОТО ПАЛТО ЗА БЕБЕТА


Бебешкото чувалче – това странно и в същото време изключително удобно нещо, което играе ролята едновременно на палто и за крака и на одеалце, с което и да искаш не можеш да се развиеш. Нещо толкова необходимо при бебетата, които постоянно мърдат с крачета и са твърде малки за да могат да се погрижат сами за своята топлина в студено време или да се завият отново през нощта.

За бебешкото чувалче ще ви разкажа сега. За това, което искате да си оплетете, а не да си купите, защото предпочитате то да излезе от вашите ръце.
Не е трудно, залавяйте се за работа – и за удоволствие, разбира се.


ПЛЕТЕНЕ НА БЕБЕШКО ЧУВАЛЧЕ С ДВЕ ИГЛИ
 


Бебешкото чувалче е необходимо и полезно не само през зимата, но и през лятото, защото тялото на бебето е доста крехко и не е адаптирано за външните условия, поради което трябва да е затоплено.

Ако плетете лятно чувалче, можете да изберете памучна или синтетична прежда. Използването на такава прежда е по-практично, защото може много лесно да се пере и поддържа. Техниката никак не е трудна. Основното тук е да се научите и да овладеете правенето на бримки - ако все още не знаете как. Можете да плетете с две игли, както ще видите тук, а може и на една кука – описанието е по-долу.

Тук не е необходимо да правите много сложни модели – затова е сигурно, че ще се справите, независимо колко сте напреднали с плетенето. Този плик се плете като едно дълго правоъгълно парче. За олекотен плик ви е необходима прежда 100% мерино или памук в комбинация с акрил - около 8 чилета по 50 гр. Иглите за плетене да са 4 - 4.5 мм.

Започнете с правенето на шаблон, състоящ се от предна част с ревер, гръб и качулка. Той трябва да е с размери 34 см. на 116 см., като предната и задната част са дълги по 40 см., а останалата дължина е за качулката. След като имате на разположение шаблона, ще ви бъде лесно да изчислите необходимите цикли и редове. Имайки предвид модела, който сте избрали, трябва да подготвите проба, с брой на бримките, кратен на големината на шаблона плюс 2 см. за ръбовете. Изгладете готовата проба и я измерете, за да определите пропорционалното съотношение на набраните бримки към ширината на пробата и свързаните редове към нейната дължина. Така можете да изчислите колко бримки и колко реда трябва да направите за да стане вашето чувалче.

Какъв модел да изберете? Може да е съвсем обикновена плетка, а може и да е нещо по-така, все пак моментът е специален - изписването на вашето или на някоя приятелка бебе. Красив подходящ модел са „плитките“. Броят им може да е различен, но най-добре е те да са 3 - по ръбовете на чувалчето и в средата. Добре е да започнете плетенето от страната на качулката, а накрая да завържете десетте сантиметра парче, за да го обърнете, като ревер. Другият вариант е да изплетете основното парче на чувалчето, а след това да прикрепите предната част - ревера. За да завършите плетивото, направете качулката - свийте двата края и ги свържете отпред. Реверът изплетете като ластик и обърнете напред. Чувалчето е готово!

ПЛЕТЕНЕ НА БЕБЕШКО ЧУВАЛЧЕ НА ЕДНА КУКА


Прекрасно бебешко чувалче можете да изплетете, разбира се и на една кука. Можете също да изплетете чувалче с ръкави, което също е практично. При него всеки елемент се изплита отделно.

Необходима ви е акрилна прежда със средна дебелина, около 150 гр. Тук не е необходимо да правите проба за изчисляване на бримките. Всичко ще изплетете по предварително направен шаблон в естествен размер.

Като начало наберете верига от въздушни бримки с дължина на реда равна на долния ръб на гърба. Продължете с плетенето и където е необходимо добавяйте или намалявайте бримки.

Моделът на чувалчето е с цип и затова в предната част трябва да определите място за неговото зашиване, така че на това ниво лявата и дясната половина ще захванете отделно. Предната и задната част се захващат заедно посредством раменни шевове. Следват ръкавите. Изплетете един ред по ръба на извивката за да направите основата на ръкава. След това продължете да плетете, като се движите към маншета и постепенно намалявате броя на бримките. Когато сте готови с двата ръкава, трябва да ги пришиете отстрани, а също и долният ръб на чувалчето. Пришийте и качулката, ако сте я плели отделно, като може да я плетете и директно като част от цялото чувалче. Сложите е и ципа на определеното за него място.

Следва подплатата. Тя може да е направена от лек материал – памук или лен, като парчето трябва да изрежете според съществуващия шаблон и да го зашиете. Изберете цвят, който да подхожда на цвета на преждата. Можете също да украсите готовото чувалче - да сложите помпони на качулката, да апликирате отпред, други. Използвайте подплата също и в горния модел.

Пожелаваме уют и топлина на вашето бебе!