Scrol to top
НАЙ-ГОРЕ

Зимна шапка от прежда Рокендрол

дата: 10/09/2020

Как да си изплетем зимна шапка


Зимна шапка от прежда Газал Рокендрол

размер 50 см 1 кълбо, 56-58 см 1,5 кълбо.
Обръч 3.5мм.
Проба: 10 * 10см 16 бримки и 29 реда.

Набиране на бримки по размер: 50 см - 80 бр., 52 см. - 84 бр., 54 см. - 88 бр., 56-58 см. - 92 бр. Важно: броят на бримките е кратен на 4. За размер от 50 см набираме 80 бp, затваряме ги в кръг и изплитаме ластик 1 * 1 с удължени бримки:

1-ви ред: 1 лицева, 1 опакова - до края на реда.

2-ри ред: първата бримка (лицева) се взима без да се изплита, като работния конец е отзад, 1 опакова бримка. - така до края на реда.
Повтаряме ред 1,2 още 3 пъти - само 8 реда ластик. След това преминаваме към формирането на модела. За да направите това, в допълнение към маркера в началото на реда, поставете маркер и след 40-та бримка - по този начин обозначаваме средата на задната и предната част на шапката (всяка част по 40 бримки). Ще образуваме диагонални ивици от лицевите бримки на ластика, т.е. лицевите бримки от двете страни на всеки маркер са централните диагонали, след това вляво и вдясно от всеки централен диагонал поставяме маркер на всяка четвърта бримка (4 диагонала във всяка посока от централните маркери - общо 16 диагонала).

9-ти ред - лицевите бримки с маркери се взимат без да се изплитат, останалите бримки се плетат лицеви.

10-ти ред - удължените (не плетени) бримки на централните диагонали (2 отзад и 2 отпред) се разменят и след това започваме да плетем тялото на шапката като оформяме диагонали, премествайки удължените бримки наляво и надясно (с припокриване наляво, поставете удължената лицева бримка на помощна игла за плетене ПРЕД плетивото, вземете лицевата бримка с работния шиш, върнете удължената бримка на левия шиш и лицевата от десния, изплетете лицевата и вземете удължената бримка; с припокриването вдясно, поставете нормалната лицева бримка на помощна игла за плетене ЗАД плетивото, вземете удължената бримка, връщате лицевата бримка обратно и я изплитате) и след това изплитаме всички бримки на продукта по спирала с лицевите бримки по същия начин - пресичане надясно и наляво по планираните диагонали. Всеки нечетен ред - оставяме бримките на диагоналите не плетени (удължени), всеки четен ред ги изплитаме като останалите лицеви с отместване, като пресичаме бримките наляво / надясно. Когато диагоналите започват да се свързват отстрани на шапката, отново пресичаме бримките заедно, сякаш наслагваме една върху друга и затваряме диагоналите.

Прежди на турската фирма Газал, предлагани на Pleta.bg - Магазинът за Прежди
Газал Рокендрол
Органичен бейби памук