Прежда Стенли

 
  0
Моята кошница

Нямате добавени продукти в кошницата.

 • Фриволите

  „Фриволите“ е уникална техника за плетене, много рядка и малко позната в България, но изключително фина и красива. Известна още като Tatting/Фриволите/, в момента е една от най-горещите тенденции в ръкоделието и това се дължи на факта, че всичко е направено на ръка с малка совалка, с която се правят възли. Възелът е деликатно упражнение, което изисква точност и последователност. Всеки майстор работи много индивидуално и в действителност да се направят две абсолютно еднакви мотива намалява до нула. Думата Tatting – Фриволите идва при нас от Франция и се превежда като „светлина“ („празно“), тъй като структурата на дантела е с много дупки и „очи“. Но от къде всъщност идва техниката фриволита не се знае със сигурност. Много вероятно е тази дантела да е измислена от различни народи самостоятелно, тъй като способността да се завърже възел е разработена в древни времена. 1Тази дантела е предмет на широко народно творчество. С нея са се правили маншети, яки, престилки, салфетки. Фриволите е особено на мода през XVII век. Конците за плетене са с много, с различна текстура и дебелина. За фини покрития е използвана коприна, злато и сребърна нишка. Чанти, ръкавици, чадъри, пелерини и други аксесоари са основните атрибути с който една дама се е представяла в обществото. За изработването на дантела с техниката фриволите се изискват минимум инструменти (совалка, игла, кука, конец) и максимум търпение, така че всеки начинаещ трябва да изберете совалка,с която да му е най-удобно да работи. Що се отнася до конците, те могат да бъдат много различни, но е важно да се знае, че колкото по-тънка е преждата, по-нежна и ефирна е дантелата. Използвайки само совалка, с възли дъга, пръстени и други предмети, можете да създадете невероятно красиви и уникални модели. 1И ако в миналото са били модни маншети, якички и шапки, сега е модата на бижута с различни елементи, направени от кожа, камък, метал и други материали. Обеци, гривни, колиета, изработени със совалка и декорирани с камъни и мъниста са подходящи за жени на всякаква възраст, изглеждат много оригинално и добавят нотка на лукс, дори на случайно облекло.

  Автор Работилница „Седянка”

 • Световен ден на плетенето на открито Пловдив 2018

  Ето как започна нашето традиционно ,от 2013 г до сега , съпричастие към международната инициатива Плетене на открито .
  Идеята за споделяне на любимо креативно занимание пред очите на съмишленици и публика  все още среща известна съпротива в по-консервативните плетящи , които ревностно пазят уменията си или робуват на предразсъдъци .
  Но откритите за общуване и жадни за нови усещания и знания хора го приветстват.
  Вдъхновение получихме и от снимката на прочутата актриса Ванеса Редгрейв , която учи малката си дъщеря Наташа Ричардсън да плете пред Акропола в Атина .
  А този Световен ден е избран много подходящо в началото на м. юни - приятно топло и свежо време ,което предразполага да поседнеш на открито .
  Така съвсем естествено ние от Магазин за прежди "Стенли" и Статекс ООД  Ви поканихме на :

  ОТКРИТИ УРОЦИ ПО ПЛЕТЕНЕ НА ОТКРИТО

  по случай СВЕТОВЕН ДЕН НА ПЛЕТЕНЕТО НА ОТКРИТО

  място : Пловдив бул. " Васил Априлов " 11 пред магазин за прежди Стенли време : събота 09.06 .2018 от 10 до 12 часа Нашите консултанти и наставници по плетене на една и две куки  Ви очакваха на чаша кафе с прежда ,плетка и настроение за активно общуване . Темата на занятието бе  ЦВЕТНА ГРАДИНА .Най-актуалният за сезона моден тренд са пъстрите, богато украсени с 3Д цветя флорални щампи .Плетените цветя се появяват навсякъде върху рокли, блузи, аксесоари, чанти, обувки, дори и в мъжката мода .Как да не си направим и ние ръчно уникални цветя? Темата е и много добра и за първи стъпки в плетенето на една и две куки. Имаме и огромно разнообразие от прежди в прекрасни цветове от памук , коприна ,лен и смесите им .Какво чакаме ? Подредихме масички и столчета на слънчевия тротоар на ремонтирания булевард " Васил Априлов" пред № 11 , разпънахме чадъри , поставихме цветя , панери с прежда , куки и бонбони , отпечатахме схемички и зачакахме...

  В 10 ч. пристигнаха първите гости -две дами от нашите предишни курсове по плетене, бързащи да покажат наученото. Присъединиха се плахо и съвсем начинаещи и започнахме  с уроците .
  Едната кука бе в ръцете Галя Карауланова , а двете куки поведе Гергана Георгиева .Стартирахме с ентусиазъм и заинтригувахме минувачи , колоездачи и съседи .Спираха да наблюдават , а някои присядаха и любопитно разглеждаха и се вълнуваха от процеса. Към 11 часа по- тежката артилерия от опитни майсторки на куките дойдоха и одобриха заниманията .С благосклонност даваха съвети и споделиха любими плетки и тайни трикове за по- добри резултати.Вече започнаха да "разцъфтяват "и първите произведения от сръчните ръчички и качествените  прежди на Стенли от лятната колекция.Всеки бе горд със своето цвете.Компанията се развесели от отличните резултати и като за финал привлякохме малко момиченце , случайно минаващо с баба и дядо ." Искам и аз ! Искам и аз!" Веднага му направихме място и тънките ръчички се преплетоха с опитните в бърз урок . Изпратихме с аплодисменти едно  щастливо личице и първата "гривна на приятелството" , изплетена собственоръчно.
  С интерес ни махаха  пътниците в градския транспорт . Група рокери  забави ход и тържествено ни поздрави .
  Два часа преминаха неусетно в добра компания .Поплетохме , поговорихме ,разучихме схеми , тествахме преждите на Стенли ,споделихме опит и умения , предадохме знания.
  Посяхме семената на древното умение да се плете в ,надявам се ,плодородна почва. Очаквам с надежда да поникнат , да ги обгрижваме и да дадат красиви плодове - нови майстори на куките ,създаващи красота и възпитаващи традиционните добродетели на българката.
  Не е нужно да чакаме следващата година ,за да си направим празник на плетенето . Заповядайте на нашите курсове по плетене и се забавлявайте и релаксирайте ,докато учите и се украсявате с ръчно изработени вълшебства.
  За спомен от хубавия празник са дебютните снимки на Роси Андонова под вещото ръководство на Диана Николова.
  Благодарим сърдечно на всички участници !
  Вие сте нашата мотивация да продължим с обмена на знания и умения по плетене.
  Какво прекрасно усещане за личен успех дава овладяването на древното умение да творим красота с куки и прежда !
  И аз бях там , плетох и се забавлявах ...
  Елена Андонова
 • Световен ден на плетенето на открито 2018

  Магазин за прежди Стенли и Статекс ООД Ви канят на

  ОТКРИТИ УРОЦИ ПО ПЛЕТЕНЕ НА ОТКРИТО

  по случай СВЕТОВЕН ДЕН НА ПЛЕТЕНЕТО НА ОТКРИТО

  място : Пловдив бул. " Васил Априлов " 11 пред магазин за прежди Стенли

  време : събота 09.06 .2018 от 10 до 12 часа

  Нашите консултанти и наставници по плетене на една и две куки ще Ви очакват на чаша кафе с плетка и настроение .

  Тема на занятието - ЦВЕТНА ГРАДИНА .

  В 10 ч. започваме с уроците за напълно начинаещи с плетене на цветя . Нека майсторите да се включат , като покажат свои произведения и любими плетки.

 • Нови възможности за доставка със Спиди.

  Скъпи приятели, считано от днес (15.05.18) ще може да се възползвате от нови възможности за доставка на прежди от нашия онлайн магазин, а именно:

  от 1,7кг до 4,5кг цена:  5лв Спиди до адрес
  от 0 до 1,7кг цена:  4лв Спиди до адрес

  Актуалните фиксирани цени на Еконт се запазват: 3лв до офис и 5 лв до адрес. Безплатните доставки над 99лв ще се извършват само с Еконт.

  Приятно пазаруване :)

 • Суфле

  Прежда Суфле е нежно съчетание на фини памучни нишки в плавно преливащи цветове на големи разстояния, които са здраво споени и подкрепени с прозрачни полиестерни влакна. Едно суфле е достатъчно за изплитане на лятна дамска блуза, шал, наметка, парео, мандала и е идеална за плетене на една и две куки. Перфектна ваканционна цветотерапия с изненадващо полезен резултат.

  Преждата може да откриете тук

 • Мъфин

  МЪФИН е супер мека акрилна прежда, в която се сменят плавно цветовете по дължина на големи участъци. Изработена е от фин обемен акрил и един " мъфин " съдържа мин. 430гр прежда в различни цветове. Вие избирате дали да започнете плетенето от вън или от центъра - в зависимост от това ще се получи различно подреждане на цветовете. Подходяща е за плетене на една и две куки и за изработка на бебешки одеялца, шалове, покривки, шапки и дрехи и за терапия чрез плетене

  • Състав: 100 % акрил
  • Опаковка: 1 бр - 430 гр/ 2000 м ; Пакет ( 5 бр х 430 гр)
  • Препоръчва се:  обръч 3,5 - 4,5 мм; една кука 2-4 мм
  • Грижи: Ръчно или машинно пране, Сушене в хоризонтално положение
  • Произход: България Статекс ООД

  Преждата може да откриете тук

 • Кенди

  Сладка радост от въздушната мекота на естествен памук  и възторжена игра на ярки  захарни цветове, които плавно преливат един в друг в прежда STENLI CANDY cotton - ето идеален избор за плетене на една и две куки .
  Една бобинка съдържа достатъчно прежда за изплитане на лека дамска блуза ,деликатна жилетка, лятна пола, детско и бебешко плетиво  и декорация за дома и градината.
  Препоръчваме фантазийни кройки, плетене в кръг и пълна свобода на въображението. Потопете се в чистото удоволствие от процеса на работа с фини, деликатни материи и цветово многообразие.

   

  От една опаковка от 280 гр се изплита изделие с размер 2,00 м на 0,65 м 

  Преждата може да откриете тук

 • РАБОТНО ВРЕМЕ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ

  ПРАЗНИЧНО РАБОТНО ВРЕМЕ

  ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ Склад и интернет магазин. 06.04.2017 г. /петък/ - почивен ден 07.04.2017 г. /събота/ - почивен ден 08.04.2017 г. /неделя/ - почивен ден. 09.04.2017 г. /понеделник/ - почивен ден. Поръчки ще се приемат без прекъсване на www.pleta.bg, а тяхното изпращане ще започне на 10.04 /вторник/

 • Патриотично настроение

  Изплетено с 100% Натурална Вълна, която може да откриете ТУК

 • Чанта плик от прежда Катя Уоши принт

  За този проект са необходими:

  -1 брой прежда Катя Уоши принт 100гр

  - една кука Пина № 10

  -1 брой дървено или костено копче за фокусен елемент

  - 1 брой игла за плетиво с голямо ухо

  Continue reading

Артикули 1 до 10 от 65 общо

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 7
Стр.:
ВРЪЗКА С НАС

Центр офис  statex7@gmail.com

тел: +359 32 397 736

Адрес: бул Академик П. Динеков 10

Пловдив 4004, България

Работно време: от 8:30 до 17:00

от понеделник до петък

и събота от 09:00 до 14:00

Научете най-новото